Прокуратурата обвини Ваньо Танов за издаване на държавна тайна

Юлиан Христов 14 февруари 2012 в 15:51 1436 0

Ваньо Танов. Снимка: БГНЕС
Ваньо Танов. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е повдигнала обвинение на директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов за разгласяване на държавна тайна.

Това съобщи пред bTV градският прокурор на София Николай Кокинов. Обвинението е за това, че Танов е оповестил къде се съхраняват военновременните запаси от гориво.

Държавното обвинение се е задействало след сигнал на група народни представители от БСП. Той може да бъде осъден до 2 години условно, или пробация, според Наказателния кодекс. Той обаче може да бъде освободен от отговорност заради чистото му съдебно минало, или - да бъде глобен. Прокуратурата вероятно ще предложи Танов да бъде освободен от наказателна отговорност и да понесе административна санкция, която е от 1000 до 5000 лева.

В обвинителния акт е записано, че Ваньо Танов в национален ефир е обявил количеството на държавния резерв от гориво за военновременни запаси, държано в „Лукойл“, с което е нарушил Закона за защита на класифицираната информация.

Точните думи заради, които Танов е станал клиент на прокуратурата, са: „Ако говорим за резерва, също трябва да се знае, че „Лукойл Нефтохим” и „Лукойл България” трябва да поддържат определени военновременни запаси, които са около 8 милиона литра”.

С думите: „Дискретно е нашето второ име”, градският прокурор обясни, защо обвинението срещу висш държавен чиновник не е било обявено официално още в момента на повдигането му. Ваньо Танов в момента е с мярка за неотклонение подписка, което означава, че се отбива няколко пъти седмично до районното управление за подпис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews