Президентът сезира Конституционния съд за Закона за СРС

Юлиан Христов 06 август 2013 в 15:09 2909 14

Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд във връзка със Закона за СРС.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Плевнелиев наложи вето на закона, заради някои от правомощията, които законът дава на новосъздаденото Национално бюро за контрол на СРС (НБСРС). В мотивите към ветото държавният глава не се съгласи с разписаните правомощия Бюрото, което може да изисква допълнителна информация и дава указания на органите, разрешаващи, използващи и прилагащи СРС. Според президента тези разпоредби позволяват недопустима намеса в работата на разследващите органи и на съда, което е в нарушение на конституционното разделение и независимост на властите.

Ветото на президента върху текстовете беше отхвърлено от Парламента и законът ще бъде обнародван. Това е причината президентът да сезира Конституционния съд, защото върнатите от него текстове са в нарушение на принципа за разделение на властите, заложен в Конституцията. 

Законът позволява освен намеса на Бюрото в работата на магистрати и разследващи органи, като изисква цялата информация по текущи дела, но дава същите правомощия и на парламентарната комисия, която се занимава с контрола на използването на СРС. Депутатите ще могат да привикват за обяснения в комисията съдии и прокурори, което е неправомерно.

"Не по-малко опасна е и тенденцията със законови текстове да се разпростира обхватът на парламентарния контрол дори върху съдебната власт. В няколко свои решения Конституционният съд изрично посочва границите на контрола, който НС може да упражнява", се казва в съобщение на прессекретариата.

Според президента парламентарната практика "напоследък показва ясен стремеж да се навлезе в полето на компетентност на другите власти".

"Създаването на комисии, които на практика се опитват да правораздават, предвиждането на възможност парламентарна комисия да упражнява контрол върху вътрешното убеждение на съдии и прокурори създават опасност за нормалното функциониране на съдебната система и на демократичната правова държава.

За съжаление, дебатът в Народното събрание относно ветото върху Закона за СРС отново показа степента на политическа конфронтация, която бележи целия политически живот в страната през последните месеци. Декларираната готовност за диалог, за обсъждане на аргументи, остана само на думи.

Мнозинството в Народното събрание обяви, че ветото е наложено по политически причини и не счете за необходимо да изложи аргументи по същество. В рамките на парламентарната процедура българското общество не чу как управляващите ще гарантират независимостта на съдебната власт и на разследващите органи.

Президентът изразява своята увереност, че принципите на разделение на властите и независимостта на съдебната власт са в самата основа на правовата държава и не могат да бъдат поставяни под условие, без значение каква е целта на промените в отделен закон. По тази причина държавният глава ще използва правомощията, които Конституцията му предоставя, и ще сезира Конституционния съд", се казва в съобщението на прессекретариата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!