Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

БСП: Ако има вето, нуждаещите се да се жалват директно на президента

Елица Мартинова 06 август 2013 в 15:40 2551 12

Сергей Станишев. Снимка:БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка:БГНЕС

Ако има вето, предлагам на социалното министерство всички хора - социално слаби хора, хора, които чакат да получават енеергийни помощи, работници, които очакват ваучери за храна - да ги препраща към президентската институция с техните искания. Това заяви на пресконференция във вторник председателят на БСП Сергей Станишев.

Според лидера на социалистите евентуално вето върху промените в бюджета ще бъде знак, че президентът изцяло и напълно подкрепя финансовата политика на бившия министър Дянков.

По думите му това ще засегне семействата на децата с увреждания, работниците, които очаква ваучери за храна, крайно нуждаещите се хора, чийто програми за временна заетост изтичат, както и българския бизнес, с когото кабинетът нямало да може да се разплати.

Станишев предупреди Плевнелиев, че връщането на законопроекта би нагърбило с огромна отговорност президентската институция. Червеният лидер подчерта още, че в 23-годишната история на страната е имало само едно вето върху бюджета по времето на Жельо Желев и то е било заради противоконституционния характер на част от текстовете.

„Ако наложи вето, ще бъде политическо и по целесъобразност. То ще показва амбицията на президента да влияе на правителството и да оказва намеса в работата на изпълнителната и законодателната власт. Единственият реален мотив е, ако има противоконституционност в един или друг запис“, коментира Станишев.

Председателят на БСП попита президента защо е решил да се меси в сметките на държавата сега, а не е казал нищо, когато през 2010 г. кабинетът „Борисов“ е въвел актуализации в бюджета, докато Плевнелиев е бил министър.

Станишев изтъкна за пореден път, че новият държавен заем няма да се отрази върху тавана на държавния дълг.

Всички най-зли неща в България се случиха под мотото „За България“

Експремиерът коментира за пореден път общественото недоволство в страната. Той заяви, че въпросът дали ще има ескалация на протестите през септември зависи най-вече от активността на кръговете, които организиран и насочват недоволството на гражданите.

„Всички най-зли неща в България се случиха под мотото „За България“. Спомнете си януарските събития през 90-те години! У-а, кой не скача, е червен. Накрая какво получихме - непрозрачно и авторитарно управление и ужасяваща приватизация на всичко. Имам подозрение, че много от кръговете, които стоят зад протестите сега и се опитват да ги насочат, имат същите цели - играчите са същите, идеите са същите - крайно либерални, само и само да няма лява политика“, уточни Сергей Станишев.

Той защити тезата, че незабавните избори само ще циментират позициите на Бойко Борисов и Цветан Цветанов във властта. По думите му от предсрочни избори се нуждае и „това, което се пребоядиса в нова десница“, защото не са се реализирали в парламента след вота на 12 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews