"Атака" пак спаси кворума. Ветото на президента за СРС-тата падна

Нели Чолашка 02 август 2013 в 11:30 3581 21

Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС
Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС

Управляващите "преодоляха" ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за специалните разузнавателни средства.

Това се случи с две гласувания, като решаващи отново се оказаха гласовете на "Атака".

Вето на президента може да бъде отменено само с подкрепата на повече от половината от всички 240 депутати, а не с мнозинството от присъстващите.

Именно затова управляващите отложиха гласуването за днес сутринта, защото вчера следобед със сигурност нямаше да съберат нужните гласове.

При първото гласуване днес в подкрепа на закона се събраха 120 гласа. От "Атака" гласуваха 8 депутати, от които един беше "против", с което подкрепи ветото на президента.

Хамид Хамид от ДПС поиска прегласуване, защото пулът му не работел.

При втория опит "за" гласуваха 125 души. От националистите гласуваха 11 души и всички бяха "за".

Промените в Закона за СРС-тата, приети в началото на юли, предвиждат Специализирана дирекция „Оперативни технически операции” (СДОТО), която отговаря за СРС-тата, да бъде извадена от структурата на МВР и да мине на директно подчинение на премиера. 

Законопроектът предвижда още възстановяване на Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС-та. Звеното ще има 5-членен състав, включително председател и зам.-председател. Те ще се избират от Народното събрание и ще имат мандат от 5 г.

Друга съществена промяна е, че данните, извлечени чрез употреба на Специални разузнавателни средства, вече няма да са секретни.  Според стария регламент информацията, извлечена чрез СРС-та, се класифицираше като “държавна тайна”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!