"Атака" пак спаси кворума. Ветото на президента за СРС-тата падна

Последна промяна на 02 август 2013 в 11:30 3034 21

Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС
Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС

Управляващите "преодоляха" ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за специалните разузнавателни средства.

Това се случи с две гласувания, като решаващи отново се оказаха гласовете на "Атака".

Вето на президента може да бъде отменено само с подкрепата на повече от половината от всички 240 депутати, а не с мнозинството от присъстващите.

Именно затова управляващите отложиха гласуването за днес сутринта, защото вчера следобед със сигурност нямаше да съберат нужните гласове.

При първото гласуване днес в подкрепа на закона се събраха 120 гласа. От "Атака" гласуваха 8 депутати, от които един беше "против", с което подкрепи ветото на президента.

Хамид Хамид от ДПС поиска прегласуване, защото пулът му не работел.

При втория опит "за" гласуваха 125 души. От националистите гласуваха 11 души и всички бяха "за".

Промените в Закона за СРС-тата, приети в началото на юли, предвиждат Специализирана дирекция „Оперативни технически операции” (СДОТО), която отговаря за СРС-тата, да бъде извадена от структурата на МВР и да мине на директно подчинение на премиера. 

Законопроектът предвижда още възстановяване на Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС-та. Звеното ще има 5-членен състав, включително председател и зам.-председател. Те ще се избират от Народното събрание и ще имат мандат от 5 г.

Друга съществена промяна е, че данните, извлечени чрез употреба на Специални разузнавателни средства, вече няма да са секретни.  Според стария регламент информацията, извлечена чрез СРС-та, се класифицираше като “държавна тайна”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.08 2013 в 13:28

О, да... политиката им е последователна, спор няма. Те последователно и методично си набиват ДПС дилдото отзад и си мислят, че правят политика. Ако това им е идеята чудесно се справят. Волене - курво хахахах

02.08 2013 в 20:59

Според мен няй-добре е Волен,долен,болен да не се споменава въобще в коментарите,та той е едно нищо!!!

02.08 2013 в 17:02

Отворко си ти, ама не си отворил очичките достатъчно, и явно не си прочел и разбрал прочетеното, пък се напъваш да даваш "свежи" мисли по материя, от която нямаш и понятие.
Бъркаш, смехотворно, един жив съвременник с един покойник - писателя, който не е създавал никакви църкви, роден през 1907 г. не само е писал фантастика, ами е най-известния и уважаван писател в тази сфера през ХХ в. според признанието на неговите колеги. Псевдоними имал много, но само в ранния период, когато работел за флота. По образование е физик, и реалните му проекти и занимания извън литературата са свързани с иновации и развитие главно на аеронавтиката и космическите технологии. "Star Wars", отворко, ако ти говори нещо това (извън филмите).
Тимъти Зел, роден през 1942 г. когато Хайнлайн вече е бил известен писател, е психолог по образование, който като прочел най- популярната му книга през 60-те, която ти вероятно също не си чел, и си измислил религиозно философско общество, което да използва митовете, легендите и възвърнатия културен интерес към старите езически религии през 70-те. Нито е искал позволение от Хайнлайн, нито подкрепа, за да използва една негова художествена измислица, вече четена десетина години тогава в популярно четиво. Художествена измислица (запомни го това) - т.е. нито Хайнлайн е основавал някога религия, нито е вярвал в нея повече, отколкото е вярата в "Голямото спагетено чудовище" (ако си чувал нещо и за това).
Хайде, стигат ти няколко минути на просвещение, днешните младежи се изморявате бързо от четенето, иди по-добре хапни малко спагетки и вземи прочети нещо по-задълбочено, преди да си написал пак нещо от типа, че Хайнлайн или Тим Зел били едно и също лице, :) или пък са комунисти, или пък някаква друга небивалица. Може пък Гейа, все пак да има някаква особена мисия за теб. :)

02.08 2013 в 16:23

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

02.08 2013 в 16:20

"отношенията между ГЕРБ и “Атака” може отново да се затоплят" - явно е в кой свят живее - в този на Алиса и Страната на чудесата.
Отношенията между ГЕРБ и Атака никога не са били кой знае колко топли. Просто в предният парламент Сидеров сам си беше правил групата и там се намираха и някои съвестни хора, които не искаха да слугуват на БСП и ДПС, и затова се отлюспиха.
В този парламент Доган помогна на Сидеров да си организира партията, така, че да не му се цепи. Затова преди отделни атакисти помагаха на ГЕРБ, а сега вече всички там са послушковци с фесове!

02.08 2013 в 13:55

Тук аз не виждаам никакво извинение за волен сидеров в отношенията му с Борисов, затова, че подкрепи ДПС и БСП. Когато години наред градиш партия на базата нетърпимост към турската такава, нямаш право да се коалираш с нея. По никакъв начин и с никакви извинения.

02.08 2013 в 13:49

Taka e. Последователна е. Досега винали са заставали наведени пред ДПС,БСП или ГЕРБ, в зависимост от това кой им дава парите! От това си правило никога не са се отклонявали.

02.08 2013 в 13:29

Волене, ти не си просто гнусен, ти не си анти-българин, ти не си просто предател - дори националните предатели с най-черните души, дори най-гнусните изменници имат по нещо човешко в себе си, а ти нямаш. Ти си не-човек. Вечен срам и позор за всеки, който те подкрепи още веднъж.

02.08 2013 в 13:25

Ей,братята,на щат в ОФФФНюююЗ,по-спокойно с нецензурните изказвания,къде са ви обучавали на
тоя кръчмарски речник?Нали си знаете...и да плюете и да храчите по Атака-все тая...те си имат
последователна политика и който иска, я проумява!

02.08 2013 в 12:51

Партия "Юруш" бърза да подмива ДПС. Първо мият, после целуват и т.н.
 
X