Quantcast

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" се повреди дни след ремонта

Последна промяна на 28 октомври 2013 в 15:18 1900 2

АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй"

1000-мегаватовият шести блок на АЕЦ "Козлодуй" отново бе изключен в 7.30 часа тази сутрин от електроенергийната система на страната, съобщиха от централата. Причината е дефект в дренажен тръбопровод на турбината на блока. Екипът на електроцентралата работи по отстраняването на проблема, след което блокът ще бъде пуснат отново.

Дефектът е в конвенционалната, неядрена част на шести блок. За случая е уведомена Агенцията за ядрено регулиране. Няма промяна в състоянието на радиационната обстановка на площадката на атомната централа. След отстраняване на причините за спирането, шести блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната. Другият 1000-мегаватов енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" – пети, работи със 100% натоварване на мощността.

Само преди 2 дни приключи годишният планов ремонт на 6 блок – успешно, според съобщението на електроцентралата. По време на неколкодневния ремонт бяха извършени ремонтни дейности и профилактика на оборудването, и реакторът на блока бе презареден със свежо ядрено гориво.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.10 2013 в 17:21

Божо Манчев президент, президент!

28.10 2013 в 15:24

#ОСТАВКА!