Караджова: През 2013 г. отровите във въздуха ще намалеят

08 март 2013 в 16:50 1683 2

Трафик
Трафик

През 2013 г. страната може за пръв път да покрие европейските норми за чистота на въздуха по отношение на серния диоксид и праха. Това каза днес на парламентарния контрол екоминистърът в оставка Нона Караджова.

Става дума за максимално допустимия годишен брой обгазявания в едно населено място (35), които до момента България надхвърляше и заради които Европейската комисия откри наказателна процедура срещу държавата.

Броят на обгазяванията с азотни окиси ще продължи да прехвърля лимита - в София и Пловдив, посочи министърът в оставка. Причина за него e автомобилният трафик. Начинът да се реши този проблем е да се разтоварят градовете от автомобили - чрез строителството на метро и въвеждане на други екологични средства за транспорт.

Ръководствата на няколко големи промишлени предприятия в страната са се ангажирали да преминат към нискоемисионни технологии за производство, каза Караджова. През юли по план министерствата на икономиката и на екологията ще анализират свършеното за първото полугодие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!