Плевнелиев за атентата: Рано е да посочваме виновните

Лъчезар Вълев 26 септември 2012 в 08:16 1941 3

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Рано е да посочваме виновните за атентата в Сарафово. Това каза в интервю за bTV президентът Росен Плевнелиев.

Рано е да посочваме... България е символ точно на обратното. Да си свършим професионално работата, да имаме доказателства и да ги покажем на света. В началото и Израел, и Америка, и Великобритания, очакваха България много бързо да посочи определена посока. Ние заехме твърда и категорична позиция - нека първо видим доказателствата и тогава ще посочим виновните.

Изказването на президента идва след първоначално обещания от него срок до 15 септември да има резултати от разследването на атаката. Малко след това изказването му бе разкритикувано от вътрешния министър Цветанов, според когото на разследването не могат да бъдат поставяни срокове. 

Според президента обаче в разследването има сериозни следи и до няколко седмици в разследването ще има сериозен резултат.

Американските ни партньори, също в Англия, в Израел работят заедно с нас. Нашите институции са на прав път, има доста следи, по които разследването се развива. Убеден съм, че ще намерим тези, които извършиха и вдъхновиха този ужасяващ терористичен акт и тогава след време също, от тази трибуна, ще ги посочим, каза Плевнелиев, който вчера взе участие в 67-мата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Според него не може да се посочват виновните за атентата, преди да има ясни доказателства за извършителя. "Ние като демократична страна не можем да си позволим бързо да вземаме решения на база на съмнения. Може би това е политически акт, на който сме свидетели от страна на Израел и други държави. Ние сме правова държава", подчерта Плевнелиев. 

Междувременно в свое изказване пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк той заяви, че страната ни осъжда скорошните актове на насилие, извършени в името на религиозни убеждения. Плевнелиев заяви, че няма кауза, която да оправдава убиването на невинни хора и посочи, че способността да бъде въздадена справедливост е ключова за противодействие на международния тероризъм.

"За съжаление няма държава или общност, които да са застраховани срещу терористични атаки, каза още той.

Плевнелиев потвърди решимостта на България да положи всички усилия и да изправи пред съда извършителите и организаторите на терористичния акт. По думите му продължаващото насилие в Сирия предизвиква сериозно безпокойство и е довело до пълната загуба на легитимност на управляващия режим.

"Нарастването на броя на бежанците и влошаването на хуманитарната ситуация в страната създават сериозни рискове за съседните държави", посочи президентът.

Росен Плевнелиев изрази подкрепа на страната ни за мирните инициативи на ООН в Сирия и за апелира за прекратяване на насилието в Сирия.

Според българския президент, незабавното спиране на кръвопролитието трябва да бъде последвано от период на преход в Сирия и създаването на правителство, което да представлява всички общности в страната.

Той изтъкна, че по този начин ще бъдат гарантирани правата на гражданите, независимо от религиозната и етническата им принадлежност. 

В обръщението си президентът изрази позиция и по Близкоизточния въпрос.

"България се надява скоро да бъдат подновени преките преговори между Израел и Палестинската автономия, които да отговорят на легитимните интереси и на двете страни и да доведат до постигането на общо споразумение", каза Плевнелиев. 

Държавният глава изтъкна, че усилията на политическите лидери трябва да бъдат насочени към насърчаването на толерантността между различните етнически и религиозни общности.

"България е готова да сподели своя опит с други общества в преход", подчерта Плевнелиев и даде за пример постиженията на мирния преход в страната ни, който е съхранил традициите на толерантност и диалог между етническите и религиозните общности в българското общество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!