По следите на атентатора от Бургас

Последна промяна на 20 юли 2012 в 23:01 3367 5

Фалшивото име на атентатора е Жак Фелип Мартен
Фалшивото име на атентатора е Жак Фелип Мартен

България работи с две други държави за установяване на самоличността на атентатора от летище Бургас, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.

На сайта си Интерпол качи снимка на шофьорска книжка, за която твърди, че е фалшивият документ, открит в останките на камикадзето от Бургас.

На снимката се вижда дългокос мъж с рождена дата 5 декември 1987, с височина 179 см и кафяви очи. Фалшивото име на атентатора е Жак Фелип Мартен (Jacque Felipe Martin) от Батън Руж, щата Луизиана.

Почти без коса

Двама свидетели от Поморие са разкрили самоличността на атентатора. Това са Иван Петров и Петьо Джингов, съобщава БНТ.

Те са собственици на туристическа агенция и обменно бюро.

В неделя, 15 юли, атентаторът е посетил за първи път туристическата агенция в Поморие.

Искал спешно да наеме автомобил, първоначално за 4 дни. Носел е много пари (банкноти по 500 евро).

Атентаторът е бил подстриган почти нула номер. На снимката от шофьорската си книжка обаче е с дълга коса. Именно това усъмнява мъжете от Поморие.

След като усеща недоверието на Иван и Петьо, съмнителният младеж изведнъж се притеснява. Казва, че колата му трябва само за ден, а малко по-късно дори, че вече не иска колата, съобщава БНТ.

Свидетелите твърдят, че съмнителният младеж бил с тъмна коса и приличал на арабин.

Поръчката е от Иран

Високопоставен американски служител съобщи пред New York Times, че атентаторът е бил член на клетка на „Хизбула“, която действа в България.

Според данни на американското разузнаване, атентаторът е следвал указание да атакува израелски цели, когато се открие възможност за това.

Указанието дошло от Иран и е реализирано от ливанската групировка „Хизбула“.

Атентатът в Бургас бил отмъщение за убийствата на ирански учени, работещи по ядрената програма на Техеран.

Агенция Ройтерс разпространи секретни документи на полицейския департамент в Ню Йорк (NYPD), които също потвърждават тезата, че атентаторът е следвал указания, изпращани от Иран.

Според анализите на американски разузнавачи, атаката в Бургас е реализирана сравнително професионално, с предварително проучване за най-подходящите цели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови