Парламентът избира 11-те си представители във ВСС

Юлиан Христов 26 септември 2012 в 07:33 1381 0

Народно събрание
Народно събрание

Парламентът днес ще избере своите 11 представители в новия Висш съдебен съвет. Общият брой на кандидатите е 17, а депутатите имаха възможността да се запознаят с кандидатурите на открито заседание на 11 септември, което продължи почти до полунощ.

Изборът на членове на ВСС днес е първа първа в дневния ред на Народното събрание. Според процедурните правила кандидатите ще бъдат представени по азбучен ред от вносителите на предложенията. Гласуването ще се извърши явно чрез електронната система за гласуване на парламента, отново по азбучен ред на кандидатите. За избрани ще се смятат тези единадесет, които са получили най-много гласове с обикновено мнозинство от присъстващите народни представители.

В случай, че повече от единадесет кандидати, получили необходимия брой гласове, имат равен резултат, между кандидатите, с най-малък равен брой гласове, ще се проведе балотаж. 

Най-силните кандидатури, излъчени от парламента са тези на конституционния съдия Владислав Славов, издигнат от Синята коалиция и шефът на Националната следствена служба Бойко Рашков, номиниран от БСП.

Членовете на ВСС от останалите квоти вече са известни. Прокурорите излъчиха за свои представители Камен Ситнилски, Михаил Кожарев, Елка Атанасова и Румен Боев. От квотата на следователите беше избран Румен Георгиев. Камен Иванов, Юлия Ковачева, Милка Итова, Даниела Костова, Галя Георгиева и Калин Калпакчиев пък са имената на съдиите в новия ВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!