Парламентът препита кандидатите за членове на ВСС до 23.00 часа

12 септември 2012 в 07:41 1154 0

Изслушване на кандидатите за членове на ВСС. Снимка: БГНЕС
Изслушване на кандидатите за членове на ВСС. Снимка: БГНЕС

До 23.00 часа продължи изслушването на кандидатите за членове на ВСС от парламентарната квота. За 11-те места се борят общо 17 кандидати.

Подобно публично изслушване се провежда за първи път. То можеше да бъде наблюдавано директно на сайта на парламента, а процедурата беше следена внимателно и в Брюксел. 

Изслушването мина монотонно и без "лични" и "коварни" въпроси към кандидатите, въпреки обещанието на управляващите към кандидатите да не остане незададен въпрос. Последвалото съкращаване на списъка с въпроси шефът на правната комисия Искра Фидосова обясни със сходността на голяма част от въпросите и тяхното обединяване в един. 

10 жени и 7 мъже се борят за гласовете на депутатите. Познати на обществеността са единствено конституционният съдия Владислав Славов, издигнат от Синята коалиция и следователят от Националната следствена служба Бойко Рашков, номиниран от БСП. Съдия Славов е първият председател на Върховния административен съд, бил е заместник-главен прокурор по времето на Никола Филчев, оглавява Съюза на юристите в България. 

Бойко Рашков пък е директор на Националното следствие, бил е депутат, заместник-министър на правосъдието. Той оглави непроработилото Бюро за контрол на СРС-тата. През 1998 година е избран за главен прокурор от  Висшия съдебен съвет, но президентът Петър Стоянов не издава указ за назначаването му. Той е и единственият кандидат с научна кариера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови