Още половин милион лева за Перник след земетресението

Вероника Шербанова 20 септември 2012 в 18:00 1980 0

Още пари отиват в Перник за щетите от земетресението. Снимка: БГНЕС
Още пари отиват в Перник за щетите от земетресението. Снимка: БГНЕС

515 400 лева допълнителни средства ще получат засегнатите от земетресението в Перник през май. Това реши днес Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

175 500 лева ще послужат за укрепване на храма „Свети Иван Рилски” в Перник. За основното училище „Архимандрит Зиновий” в Радомир пък са осигурени 98 120 лева от бюджета. Останалите средства ще отидат за възстановяване на опасни за обитаване сгради и за жилища на инвалиди.

В края на август Междуведомствената комисия отпусна малко над 1 милион лева за възстановяване на сградите, пострадали при силното земетресение. От тях 333 520 лв. са предназначени за възстановяване на сградата на 4-то СОУ „Св. Климент Охридски”. 411 142 лв. са предвидени за възстановителна помощ на граждани, а за разплащане на разходите по оценка на щетите – 76 800 лева.

През август перничани се оплакаха от лоша координация на властите. По думите им няма яснота и по отношение на конкретната сума, която ще бъде отпусната. „Говори се за суми между 11 и 13 милиона лева, а по медиите се пише за суми от 2 до 20 милиона лева“, коментираха те. 

Малко след това премиерът Бойко Борисов изпрати в Перник министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, за да координира отпускането на финансова помощ за пострадалите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови