Само 1 млн. лв. ще получи Перник за щетите от земетресението

OFFNews 27 август 2012 в 19:57 2137 0

Перник получава малко над 1 млн. лв. държавна помощ. Снимка: БГНЕС
Перник получава малко над 1 млн. лв. държавна помощ. Снимка: БГНЕС

Малко над 1 млн. лв. ще бъдат отпуснати от държавния бюджет на Перник за възстановяване на сградите, пострадали при силното земетресение на 22 май, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане е решила днес, че на града ще бъдат дадени 1 088 013 лв. от републиканския бюджет.

Решението идва седмица след протестите в Пернишко заради липсата на помощи и лоша организация по приемането на молби за помощ.

Първоначално премиерът Бойко Борисов се срещна лично с протестиращите и дори предложил на възрсатна жена месечната си заплата, за да си оправи къщата. Жената отказала с мотива, че Борисов трябва да помогне на всички, а не само на нея.

После незнайно по каква логика Бойко изпрати в Перник министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев да координира отпускането на финансова помощ за пострадалите.

Дончев е участвал в днешното заседание на междуведомствената комисия. 

От тези малко над 1 млн. лв. 333 520 лв. ще са за възстановяване сградата на 4-то СОУ „Св. Климент Охридски”. Решението за отпускане на средства за Професионалната гимназия по облекло и туризъм в Перник се отлага за допълнителна експертиза и преценка на целесъобразността за укрепване на сградата.

За възстановителна помощ на граждани се отпускат 411 142 лв., а за разплащане на разходите по оценка на щетите - 76 800 лева. 

Общият брой на подадените молби от перничани за помощ от държавата е 8507, като 3600 от тях са изпратени до междуведомствената комисия. 

Перничани се оплакаха миналата седмица от лоша координация на властите. По думите им няма яснота и по отношение на конкретната сума, която ще бъде отпусната. „Говори се за суми между 11 и 13 милиона лева, а по медиите се пише за суми от 2 до 20 милиона лева“, коментираха перничани. 

Те вероятно ще са разочаровани от отпуснатите малко над 1 млн. лв. за възстановяването на града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови