Томислав Дончев ще следи за раздаването на помощи в Перник

Вероника Шербанова 22 август 2012 в 16:44 1829 0

Томислав Дончев, Снимка: БГНЕС, архив
Томислав Дончев, Снимка: БГНЕС, архив

Бойко Борисов праща министърът по еврофондовете Томислав Дончев в Перник. Там Дончев ще координира отпускането на финансова помощ за пострадалите след земетресението на 22 май. Това беше решено на проведената среща на премиера с представители на инициативния комитет в подкрепа на пострадалите от земетресението. 

Според разпореждането на Борисов Дончев трябва пътува до Перник всеки ден в продължение на два месеца, за да следи работата на държавните и общинските служби по раздаването на еднократни помощи на засегнатите от трусовете перничани. 

По думите на премиера Дончев бил избран за рази задача, защото най-добре можел да прецени от кои еврофондове можем да поискаме отпускане на средства. Освен това като бивш градоначалник на Габрово, той бил добре запознат и с работата на местната власт.

В миньорския град министърът ще се срещне и с кмета на общината, областния управител и представители на комитета за подкрепа на пострадалите. 

Общият брой на подадените молби за помощ от държавата е 8507, като 3600 от тях са изпратени до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при бедствия. До момента са разгледани едва по-малко от 300, решения са взети само по 200. Обезщетения са получили 63 души. 

Засегнати при земетресението са и пет училищни сгради. До момента не е ясно дали те ще бъдат ремонтирани до наачалото на учебната година. 

Перничани се оплакаха от лоша координация на властите. По думите им няма яснота и по отношение на конкретната сума, която ще бъде отпусната. „Говори се за суми между 11 и 13 милиона лева, а по медиите се пише за суми от 2 до 20 милиона лева“, твърдят представители на инициативния комитет. След земетресението има над 80-90 къщи за тотално разрушаване, над 1000 души са засегнати като много хора няма къде да живеят, заявиха те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!