Перничани на протест с кафе в ръка

Мадлен Шишманова 11 септември 2012 в 13:47 1482 0

Перник след земетресението. Снимка: БГНЕС
Перник след земетресението. Снимка: БГНЕС

Перничани се събраха днес на обяд на протест с чаши кафе в ръце пред сградата на общината.

Протестът е заради недоволството от поредното решението на междуведомствената комисия към кабинета леките поражения от земетресението под 2 000 лева да не се поемат от държавата.

Жителите на Перник смятат, че над 50% от молбите на пострадалите ще бъдат отхвърлени заради променящите се непрекъснато правила, по които се раздават помощи.

Според министър Томислав Дончев, изпратен от премиера Бойко Борисов да организира раздаването на помощи в Перник, средствата трябва да бъдат за най-пострадалите имоти.

Перничани пък настояват минималния размер щета да е 300 лева.

Междувременно БЧК стартира едномесечна благотеорителна кампания за набиране на средства за пострадалите от земетресението.

Основната цел на кампанията е да се съберат средства за сглобяеми къщи за хората, останали без дом. Събраните от кампанията средства ще бъдат добавени към допълнителна помощ, която държавата ще отпусне.

Средства ще се набират освен чрез банкова сметка и по вече познатия начин със SMS на номер 1255. Всеки, който желае да бъде съпричастен, може да дари 1 лев за нуждите на хората в Перник.

Предвижда се да бъдат купени поне 10 сглобяеми къщи. Те ще бъдат предназначени за най-нуждаещите се.

В списъка с най-нуждаещи се влизат хора и семейства, чието законно и единствено жилище са с предписание за събаряне. С предимство са също и самотните възрастни хора, инвалидите, както и семейства с деца с увреждания.

 Общата бройка на сградите, предвидени за разрушаване, е 163.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!