Нова вълна от насилие срещу протестиращите в Турция (галерия, на живо)

Александра Маркарян 12 юни 2013 в 08:20 5877 4

Протести в Турция, площад
Протести в Турция, площад "Таксим". Снимка: EPA/БГНЕС

Нова вълна от полицейско насилие срещу протестиращите на пл. "Таксим" в Истанбул се отприщи и тази нощ.

Турската полиция отново използва гранати със сълзотворен газ и водни оръдия срещу десетки хилядите протестиращи в борбата си за контрола над площада. Няколко часа след като турският премиер поиска незабавно спиране на започналите на 27 май протести протестиращите отново скандираха "Ердоган, напусни!" и "Съпротива!".

Сблъсъците между силите на реда и групи демонстранти продължиха цялата нощ.

Към 5 ч. сутринта боклукчийски камиони разчистваха празните опаковки от сълзотворен газ и останките от счупени барикади, които в повече от седмица блокираха достъпа до площада и парк Гези.

Губернаторът на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу обяви по телевизията, че полицейските операции ще продължат и денем, и нощем, докато площадът, който е център на протестите срещу Ердоган, не бъде прочистен.

Над 30 души са били ранени във вторник.

В главната съдебна сграда на Истанбул над 40 адвокати бяха задържани и влачени до полицейски автобуси, след като организираха седяща стачка в подкрепа на протестите. Според съобщенията в турските медии по-късно те са били освободени.

Медиите съобщават и за започнали преговори между Ердоган и представители на протестното движение. Част от поканените обаче са отказали да участват в знак на протест срещу полицейското насилие.

Безредици избухнаха и в столицата Анкара на 11 юни. Полицията използва срещу около 5-те хил. демонстранти сълзотворен газ, лютив спрей и водни струи срещу 5000 протестиращи в близост до посолството на САЩ. Някои от демонстрантите хвърляха камъни в отговор.

Белият дом изрази загриженост от опитите в Турция да бъдат наказвани хора, които се възползват от правото си за свобода на словото, и призова за започването на диалог за разрешаване на различията между правителството и протестиращите, предаде Ройтерс.

„Ние продължаваме да следим събитията в Турция със загриженост. Наш интерес продължава да е оказването на подкрепа за свободите на словото и събранията, включително правото за мирен протест”, заяви говорителят на Белия дом Кейтлин Хейдън.

„Ние вярваме, че дълготрайната стабилност, сигурност и просперитет на Турция по най-добър начин могат да бъдат гарантирани чрез подпомагане на фундаменталните свободи на словото, митингите и събранията, а също така от свободните и независими медии. Турция е близък приятел и съюзник на САЩ и ние очакваме турските власти да спазват тези фундаментални свободи”, посочи тя.

ТУК можете да следите живото излъчване на агенция Reuters от площад "Таксим".

Watch live streaming video from revoltistanbul at livestream.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови