Външно съветва българите да не участват в протестите на "Таксим"

11 юни 2013 в 16:32 2386 2

Снимка:БГНЕС
Снимка:БГНЕС

Обстановката в големите градове на Турция все още е изключително напрегната, това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Към този момент в българските дипломатически представителства в Турция не е постъпила информация за нито един пострадал или задържал български гражданин.

Министерството приканва българите в Турция, да не вземат участие в демонстрациите. Българските представителства напомнят да се избягва района на площад "Таксим" в Истанбул, както и централните площади и улици в турската столица Анкара, особено след 19.00 часа.

При случай на необходимост българите могат да се обръщат за информация и съдействие към дипломатическите ни представителства в Анкара, Истанбул, Бурса и Одрин.

Рано във вторник полиция и специализирани отряди нахлуха на площад "Таксим" в Истанбул като отстраниха барикадите. Това доведе до нови сблъсъци между полиция и протестиращи.

По-късно днес стана ясно, че повече от 50 адвокати са задържани от полицията пред съда „Чаклаян” в Истанбул, заради това, че са се присъединили към протестите, които продължават вече 12 дни.

Полицейски части са се намесили в протеста, провел се в сградата на съда. Около 100 адвокати в момента чакат пред полицейския участък и настояват за освобождаването на своите колеги. Това е третият подобен протест, който провеждат адвокатите в подкрепа на протестиращите на площад „Таксим”, съобщава „Хюриет”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews