Миков: Предсрочните избори не зависят само от софиянци

Елица Мартинова 24 юли 2013 в 13:20 2671 29

Михаил Миков. Снимка:БГНЕС
Михаил Миков. Снимка:БГНЕС

„Ние не се притесняваме от предсрочни избори, но те няма особено да променят политическата конфигурация, напротив, България ще влезе в спирала на делегитимация на институциите. Кога ще има избори зависи от ситуацията в цялата страна и от нагласите на хората не само в София, но и в останалите населени места“. Това заяви пред БНР председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Той бе категоричен, че протестите от снощи са нанесли тежък удар върху демокрацията на страната. Миков се съгласи, че политиците трябва да се вслушват в гласа на народа, но подчерта, че и от страна на протестиращите трябва да има чуваемост и желание за диалог.

„Всеки трябва да си зададе въпроса къде иска да отиде България. Всеки български гражданин трябва да си зададе въпроса "Накъде вървим?“. Готови сме да чуем всички граждани, но гражданите трябва да могат да чуят своите политици, да уважават демокрацията, защото тя е най-доброто измислено поне засега“, заключи Миков.

Председателят на НС осъди сблъсъците пред парламента и коментира, че от тях печелят единствено ГЕРБ и Бойко Борисов.

Той нарече „закъсняло“ снощното изказване на президента, в което Плевнелиев призова към запазване на мирния тон сред протестиращите. Според Миков обаче призивът е не е своевременен.

„Не може априорното непризнаване на изборите и на институционалния смисъл на парламента и всички останали институции да доведе България до нещо добро. Не можеш да се движиш воден само и единствено от политически цели, а се страхувам, че президентът се изкушава именно от това“, разкритикува президента Михаил Миков.

Той отново осъди косвено намесата на чуждестранните посланици в България, които преди седмица изразиха позицията си около протестите.

„Нека тези, които се ангажираха с позиция за случващото се в страната, да бъдат достатъчно активни и днес и да изкажат позиция, която да върне обстановката в страната в рамките на законността и на нормалното функциониране на парламента в една демократична страна“, призова Михаил Миков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!