Миков надхитри ГЕРБ и заседанието започна (обновена)

Елица Мартинова 26 септември 2013 в 09:40 8680 90

Пълната пленарна зала при дебатите и гласуването на оставката на кабинета. Снимка: БГНЕС
Пълната пленарна зала при дебатите и гласуването на оставката на кабинета. Снимка: БГНЕС

"Чл. 48 от правилника ми дава основание да открия заседанието при наличие на кворум. За да няма оспорвания след това, ще помоля квесторите да преброят по парламентарни групи колко души има в парламентарната зала".

С тези думи след 30-минутната почивка поради липса на кворум председателят на парламента Михаил Миков надхитри ГЕРБ и откри заседанието на парламента. Миков разпореди на квесторите да извършат преброяване, което установи, че в пленарна зала има 207 народни представители.

Веднага щом Миков обяви началото на заседанието, Димитър Лазаров от ГЕРБ излезе, за да оспори решението на председателя, като подчерта, че по правилник проверката за кворума се извършва чрез компютър. Миков обаче бе категоричен, че заседанието е открито и предложи на бившите управляващи, ако желаят, да оспорят законността на заседанието пред Конституционния съд.

След като парламентът заработи, в пленарна зала влязоха министрите от кабинета "Орешарски", които бяха посрещнати със смесица от възгласи "Оставка" и ръкопляскания.

От ГЕРБ измислиха нов начин да надхитрят председателя и напускайки залата, поискаха поименна проверка на кворума. Манолова обаче ги контрира, че според правилника проверката може да се осъществи едва след следващото гласуване, което според приетата програма е вотът на недоверие. Ръководството на парламента покани Красимир Велчев, който единствен от ГЕРБ бе останал в зала, да представи мотивите към внесения вот. Вместо това обаче председателят на ПГ ГЕРБ в 41-вия парламент излезе, за да изкаже критиките си към ръководството на Народното събрание:

"Как вие изменихте в ход правилника и решихте, че може да обявите заседанието без необходимата регистрация, която е вписана ясно и категорично. Как сега ще излезе колко е необходимият кворум, по каква преценка? Как вие ще знаете кои хора са присъствали на откриването на заседанието. Или спазвайте правилника, не четете както дяволът чете Евангелието!"

В кулоарите на парламента експремиерът Борисов обяви, че ще сезира Конституционния съд за "нарушенията в правилника, с които започна заседанието".

По-рано днес, при първата регистрация, ГЕРБ успяха да провалят началото на заседанието, като отново не се регистрираха. Председателят на парламента Миков даде 30-минутна почивка, която явно му стигна, за да измисли начин да надхитри бившите управляващи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!