Quantcast

Михаил Константинов: Пиша 3 на кабинета заради психическата им стабилност

Последна промяна на 06 септември 2013 в 09:21 2708 19

Проф. Михаил Константинов. Снимка: БГНЕС
Проф. Михаил Константинов. Снимка: БГНЕС

Писах много нестабилна тройка на правителството главно заради психическата им стабилност”.

Така проф. Михаил Константинов коментира пред Нова тв” първите 100 дни на кабинета „Орешарски”.

Според математика управляващите са подложени на огромен стрес.

 „Ако погледнете как изглежда кабинета, той е жалка работа и в момента си рушат здравето”, каза той и добави, че е дошъл моментът, в който всеки трябва да отстъпи - и управляващите, и протестиращите. „Без това отстъпление няма как да се обединим, а обединение много ни е нужно.”

Проф. Константинов посочи, че има три варианта за нова изборна система. В два от тях се предвижда мажоритарен избор на половината от народните представители. "Това означава смяна на елитите. Партиите обаче не искат да бъдат сменени елитите. Депутатът ни мисли, че е в Народното събрание до живот, че ще векува там. Истината е, че принципът трябва да е следният - отиваш в парламента за 4 години, свършваш някаква работа и си заминаваш", каза професорът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.09 2013 в 09:49

До Сава. Драги Сава, явно е, че нищо не разбираш от социология и политика, затова съм длъжен да ти помогна: Запомни, герберите повече никога няма да могат да съставят правителство! Причините са ясни - неориентираните и наивниците /глупаците са постоянна величина/ в България с всеки ден намаляват сериозно.Така че, преорентирай се - нали си типичен българин - не залагай на бита карта.

07.09 2013 в 00:47

Абе как няма за кой?? Тази глупост я чувам за незнам кой път. На изборите имаше 45 партии, в бюлетината... Нямало за кой... Ми гласувай си за същите глупаци тогава, щом не виждаш другите или пък не гласувай, за да вдигнеш процента на ДПС.

06.09 2013 в 18:52

Явно и Константинов е приживял катарзис, 90-г, когато течеше дебата за и против мажоритарната система, те тоя убавец от сутрината до вечерта обесняваше колко е готина пропорционалната, и до ден днеш и берем плодовете...сега на полвина това в онова, само 100% мажоритарни избори в 2 тура е спасението и въвеждане на електронно гласуване, иначе те тоя е типичен комунистически манипулатор който с малката истина винаги гледа да пробута голямата лъжа.

06.09 2013 в 14:45

Разочароваш ме. Никак даже не обяснявам това.

06.09 2013 в 14:38

+1

06.09 2013 в 14:19

Прокуратурата в сегашния си вид е инструмент е за налагане на диктатура. Тези, които създадоха тази Конституция - стратезите от БСП - умишлено заложиха този абсурден статут на прокуратурата в рамките на демократична България. Това е и най яркото доказателство за фалшивата и привидна демокрация в държавата ни. Реално Прокуратурата доминира дори над съда, което също е абсурд. А това, че кадрите в съдебната система се назначават от политиците, а не се избират от гражданите, е само условие, за да бъде използвана съдебната система и най-вече Прокуратурата, като инструмент за диктатура.

06.09 2013 в 14:10

"Истината е, че принципът трябва да е следният – отиваш в парламента за 4 години, свършваш някаква работа и си заминаваш”, каза професорът.
Аз даже бих го подсилил - в Закона за Народното Събрание следва да се запише, че ТОЗИ, КОЙТО ВЕЧЕ ВЕДНЪЖ Е БИЛ ДЕПУТАТ, НЯМА ПРАВО ПОВЕЧЕ ДА БЪДЕ ИЗБИРАН ЗА ДЕПУТАТ! Това е едно от условията България да се оправи. Това се нарича принцип на ротация на кадрите - условие все повече граждани да вземат участие в управлението на страната. Обратната тенденция, която сега се задълбочава ВОДИ ДО МАФИОТИЗИРАНЕ НА ПОЛИТИКАТА. Типичен пример - Данчо Ментата!!!

06.09 2013 в 13:46

Нон-стоп трябва да има натиск срещу простотията, да.

И да, докато ни бутат по нанадолнището, това означава протести всеки ден. (Няма смисъл да ми обянсяваш как това щяло да съсипе държавата -- никой няма полза от дръжава, оглавена от нагли ретроградни кретени.)

06.09 2013 в 13:33

Вместо да цитираш Живко Георгиев, можеше да цитираш Кънчо Стойчев или Червен Кольо. Се тая. Да не очакваш от тях реален анализ на положението. Ако е така, значи си наивник или заблуден. Хубаво, че не сте много.

06.09 2013 в 13:15

Политологът Живко Георгиев :

"ГЕРБ не може да наблюдава спокойно как Реформаторският блок евентуално ще набира сили и през следващите месеци, ако протестите продължават. Това няма как да не доведе до загуба на електорална тежест на ГЕРБ, така че борбата за овладяване на протестите е борба за овладяване на десния политически сегмент.

Най-голямото постижение на кабинета "Орешарски" през първите 100 дни е, че в една доста трудна обстановка, породена както от изборния резултат, който не осигури лесна парламентарна подкрепа и ясно мнозинство, така и от някои гафове успя да устои, коментира социологът. Според него второто постижение на правителството е, че прокара някои действия в социалната и икономическата сфери, които бяха належащи. Даже в някаква степен животоспасяващи в настоящите условия.

Живко Георгиев е категоричен, че кризата беше провокирана от назначенията на новото управление, но предпоставките за нея са политически. Българският парламент не излъчи категорично мнозинство, стоящо зад това правителство. Извън него останаха като извънпарламентарно представени сили доста играчи с история и преди всичко с амбиции на политическата сцена. Така че този тип политическа криза няма как да бъде решена в момента. Тя ще намери своето решение може би от следващите парламентарни избори, когато и да са те.

Иначе прекият повод от някои недомислени назначения остава да тежи върху не толкова върху самото правителство, колкото върху политическите сили, стоящи зад него. В крайна сметка тези назначения бяха направени от политическия елит на двете партии - БСП и ДПС. Държа да подчерта, че даже и без тези опити за назначения, протести щеше да има, защото голямата предпоставка си е налице, подчертава Живко Георгиев."