Проф. Константинов: БСП е динозавър с шизофренно съществуване

24 август 2013 в 09:26 7856 17

Проф. Михаил Константинов. Снимка: БГНЕС
Проф. Михаил Константинов. Снимка: БГНЕС

"Българската социалистическа партия е абсолютен феномен в постсоциалистическото пространство. Всички бивши компартии се разпаднаха. БСП е невъзможен динозавър от миналото с шизофренно съществуване - изключително дясно олигархично ръководство и един ляв носталгичен електорат".

Това обяви математикът проф.  Михаил Константинов в интервю за "Нова телевизия" в отговор на въпрос очаква ли БСП да се разцепи от новата формация, подготвяна от Татяна Дончева и слуха, че Георги Първанов ще се присъедини към нея.

Константинов обяви, че на няколко пъти досега е очаквал БСП да се разпадне на естествените си компоненти - олигарси (10-15%), социалдемакрати (60-70%) и компартия (около 15%).

Според него обаче в момента никой няма смелост да разцепи столетницата.

По думите на Константинов Реформаторският блок има шанс да влезе в парламента, но смята, че той малко "се е размътил".

"Докато беше десен блок, беше много ясен и беше моят блок. Сега с вкарването на други субекти става нещо друго, но пък в някакъв смисъл връщаме романтиката - започва да прилича на СДС от 90-91 година, когато бяха 15 съвършенно различни партии. Обединяваше ги това, че бяха антикомунисти", коментира той.

Математикът прогнозира, че блокът има шанс да вкара около 20-30 депутати и също, че партиите в него ще се изпокарат, когато редят листите. Той ги посъветва да не се карат преди изборите, защото няма да вкарат и толкова депутати.

По думите му единственият шанс за оцеляване на Реформаторския блок и ГЕРБ е да се коалират, тъй като всички те членуват в ЕНП и съответно са сестрински партии. Коалицията обаче трябва да се направи след изборите.

"ГЕРБ 2 нямат никакъв шанс. Момчета, не сте готови, колкото пари вложите ще ги загубите", предупреди Михаил Константинов.

Сформирането на нова партия от отцепници от ГЕРБ се организира от бившия депутат от партията на Бойко Борисов Емил Димитров - Емо Фаса и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Очаква се в края на тази седмица да стане ясно името на новата формация.

Относно масовите уволнения и смени на експерти математикът коментира: "Чистка в държавната администрация очевидно има и тя е по-голяма от друг път.

Крайно време е да се разбере, че има едно ниво на администрацията, което не трябва да се пипа. 

Дори и зам.-министрите не трябва да се сменят, защото това са хора експерти. Най-добрият пример е Англия, където се сменят само министрите".

По думите му заради факта, че всяко правителство сменя администрацията, хората не могат да натрупат опит и затова администрацията ни е слаба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!