Проф. Константинов: БСП е динозавър с шизофренно съществуване

Последна промяна на 24 август 2013 в 09:26 7318 17

Проф. Михаил Константинов. Снимка: БГНЕС
Проф. Михаил Константинов. Снимка: БГНЕС

"Българската социалистическа партия е абсолютен феномен в постсоциалистическото пространство. Всички бивши компартии се разпаднаха. БСП е невъзможен динозавър от миналото с шизофренно съществуване - изключително дясно олигархично ръководство и един ляв носталгичен електорат".

Това обяви математикът проф.  Михаил Константинов в интервю за "Нова телевизия" в отговор на въпрос очаква ли БСП да се разцепи от новата формация, подготвяна от Татяна Дончева и слуха, че Георги Първанов ще се присъедини към нея.

Константинов обяви, че на няколко пъти досега е очаквал БСП да се разпадне на естествените си компоненти - олигарси (10-15%), социалдемакрати (60-70%) и компартия (около 15%).

Според него обаче в момента никой няма смелост да разцепи столетницата.

По думите на Константинов Реформаторският блок има шанс да влезе в парламента, но смята, че той малко "се е размътил".

"Докато беше десен блок, беше много ясен и беше моят блок. Сега с вкарването на други субекти става нещо друго, но пък в някакъв смисъл връщаме романтиката - започва да прилича на СДС от 90-91 година, когато бяха 15 съвършенно различни партии. Обединяваше ги това, че бяха антикомунисти", коментира той.

Математикът прогнозира, че блокът има шанс да вкара около 20-30 депутати и също, че партиите в него ще се изпокарат, когато редят листите. Той ги посъветва да не се карат преди изборите, защото няма да вкарат и толкова депутати.

По думите му единственият шанс за оцеляване на Реформаторския блок и ГЕРБ е да се коалират, тъй като всички те членуват в ЕНП и съответно са сестрински партии. Коалицията обаче трябва да се направи след изборите.

"ГЕРБ 2 нямат никакъв шанс. Момчета, не сте готови, колкото пари вложите ще ги загубите", предупреди Михаил Константинов.

Сформирането на нова партия от отцепници от ГЕРБ се организира от бившия депутат от партията на Бойко Борисов Емил Димитров - Емо Фаса и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Очаква се в края на тази седмица да стане ясно името на новата формация.

Относно масовите уволнения и смени на експерти математикът коментира: "Чистка в държавната администрация очевидно има и тя е по-голяма от друг път.

Крайно време е да се разбере, че има едно ниво на администрацията, което не трябва да се пипа. 

Дори и зам.-министрите не трябва да се сменят, защото това са хора експерти. Най-добрият пример е Англия, където се сменят само министрите".

По думите му заради факта, че всяко правителство сменя администрацията, хората не могат да натрупат опит и затова администрацията ни е слаба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.08 2013 в 15:40

Тя си ги и създаде, преди години, тези милионери и то точно с тази цел...

25.08 2013 в 07:18

П.П
90-те години, когато течаха дебатите за и против мажоритарната избирателна система, същият този професор успя чрез малките истини да пробута пропорционалната избирателна система, и до ден днеш и берем плодовете, а то не беше трудно човек да се сети защо така охотно комунистите се съгласиха, при положение че държаха всички лостове на властта.

25.08 2013 в 06:52

Та да попитам аз, един от "платените" драскачи какво общо може да има човек с толкова много "цитати" с един човек като Цвък обогатил българският език с толкова "цитати" че явно трябва да стане професор по български (явно общото ще им е по професорска линия), какво общо има с пернишкият университет, станал за посмешище или това си е университет та дрънка http://www.epu.bg/bg/index.php/en/structure-bg/academic-structure-bg/academic-council-bg#1, а и не на последно място колко "цитата" има в областа на съвремените ИТ технологии та ще управлява такива фирми(всъщност се видя докъде докара Информационно обслужване,не че е само негова вината), той си е направо човека оркестър.---ВИАС, ЦИК, Информационно обслужване,ЕПУ (П.У.Т.К.А), медийна звезда, през СДС та до ГЕРБ, не че не са едно творение на БКП.
Ако действително е целунат от Бог, е още по-страшно че си продава душата на дявола.
Между другото е радетел на електронното гласуване, защо не направи нищо по въпроса като по времето на ГЕРБ би трябвало да има тази възможност.

А що се отнася до мен, защо драскам под неговите изяви, именно такива като него с комунистическите похвати "Кажи малката истина за да пробуташ голямата лъжа" са най-опасни.

24.08 2013 в 23:34

Константинов е станал професор по времето на ВАК, т.е. не в УАСГ или ФМИ на СУ, а е направен такъв от национален орган и няма значение къде работи като такъв.
Елементарно е да се провери какви приноси има:
http://scholar.google.bg/scholar?as_q=&as_epq=&as_oq=&as_eq=&as_occt=any&as_sauthors=MM+Konstant inov&as_publication=&as_ylo=&as_yhi=&btnG=&hl=bg&as_sdt=0%2C5
Както се вижда само на първа страница има публикации с 300 цитата (даже да има автоцитати пак са над 200 цитата). Бившият ВАК изискваше за професор 80-100 цитата а сега и във ФМИ искат по-малко. Иначе казано Константинов далеч надхвърля изискванията за професор и на база на цитируемостта на публикациите е добре познат автор в научната си област на международно ниво.
Това изчерпва въпроса кой бил пишман професор. Константинов си е истински професор с достатъчен принос. Орешарски обаче е типичен пишман доцент- реномираните източници на информация за научни публикации и цитирания като Scopus и Web of Science не познават подобен човек- има 0 индексирани публикации т.е. е международно неизвестен и е станал доцент с публикации в маргинални издания т.е. е пишман доцент.
А защо е в УАСГ а не във ФМИ- защото примерно и там има катедра математика и специфични проблеми на математиката касаещи строителството, механиката, теорията на автоматизираното управление (областта на Константинов). Също така фактор може да са и по-високите заплати там в сравнение със СУ. Преподаването в Пернишкия е за пари и в това няма нищо незаконно- трябва и да се изкарват пари.
И накрая някакси не върви някой пишещ стройтелството да решава кой бил пишман и кой истински професор. Пороя от помия под всеки материал за Константинов навява на мисълта за платени драскачи.

24.08 2013 в 21:57

Не бил комунист, ако не е,още по-зле,тогава е активиран доносник. Какво общо могът да имат "академичен" човек и такива грешки на природата като, Тиквата, Цвък, Фидосова, Кръглата талпа, Емо Фаса, Найденов мършата и безброй знайни и незнай милиционерокомуняги.

24.08 2013 в 19:12

Във ВИАС са проектанти, архитекти и строители, математиката е много важна за тях, но като строителен институт би трябвало да развива изследователска дейност в областа на стройтелството и архитектурата, иститутите не би трябвало да са само някакви училища такива са колежите в западният свят, а математиците са в Математико-физическият факултет на СУ, наука не се прави от сам човек. Ако действително е математик на професорско ниво щеше да е в СУ, и до ден днешен се носят легенди за добрите преподаватели по математика в СУ, а иначе може и да е добър преподавател но киченето му с професорско звание е същото като ген. Борисов. Уважаващит се човек се занимава от това което разбира, Информационно е фирма работеща в областа на ИТ технологиите, системното интегриране и комуникациите, а броенето на бюлетините е междо другото.
До като беше в Информационно някога да е бил чут да казва нещо за ИТ технологии и развитието на фирмата, а само едно броене му беше в главата, и то в срил 2+2 може ли да е равно на 3---да ако БОКО (всъщност това се отнася за БКП) реши.

24.08 2013 в 18:17

Професорът е професор, та дрънка - питайте студентите му. И комунист не е! Професоре, т. нар. реформатори като гушнат и НДСВ ще сготвят истински миш-маш и хич не ги виждам с 20-30 депутати. Там е без Костов, по костовски - да нахраним хранените хора. А пък при комунягите да има толкова социалдемократи? Силно се съмнявам. Както се съмнявам, че ще се разцепят. БСП-то е паравоенна организация . Членове, симпатизанти - всичко е чалнато. "Всяка крива линия, успоредна на партийната, е най-правата линия". И кльопачка да има.

24.08 2013 в 17:32

Не знам комунист ли или не , но човека преподава математика във ВИАС, поне пишман професор не вярвам да е ...

24.08 2013 в 13:52

Ех, проф. Константинов, до кога ще пробутвате ББ все някъде само и само да е по-близо до властта?

24.08 2013 в 13:38

Че партията е чума няма спор, ама комунист като Константинов да дава акъл ,кое истина кое лъжа е просто гнус, затова ЛУСТРАЦИЯта е просто крайно необходима, за да не могът такива плужаци да тровят общественото пространство.