Кунева: Страхът от „Белене“ пречи и на „Южен поток“

Елица Мартинова 13 ноември 2012 в 13:03 1734 1

Меглена Кунева. Снимка:БГНЕС
Меглена Кунева. Снимка:БГНЕС

„Страхът от това, че беше развален друг голям договор с руска страна, кара българските управляващи да не могат да издържат на натиска и да се предават по преговорите за „Южен поток“, заяви по време на пресконференция във вторник лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

Партията на бившия еврокомисар уточни, че по договора „Южен поток“ има прекалено много неясноти.

Кунева бе категорична, че руската страна „извива ръцете“ на България чрез споразумението за доставки на газ.

„България няма договор за газ от 1 януари 2013 г. и нашата индустрия може да остане без газ. Очевидно има „извиване на ръце“ и ултиматумът е: Или подписвате „Южен поток“, или за вас няма договор“, обясни бившият еврокомисар.

Лидерът на „Движение БГ“ предупреди, че преговорите по сделката се следят отблизо от Евросъюза.

„Впечатленията ми от разговора с представителите на ЕК, които вчера пристигнаха в България, са, че Европейската комисия повече не разчита на България като на нормален демократичен партньор“, заяви Кунева.

„Южен поток“ не е въпрос само за нашата индустрия. Европа е изключително заинтересувана какво се случва в българската икономика. На практика „Южен поток“ бетонира положението, че в България може да се купи газ само от един-единствен доставчик, и страната ще бъде съдена за това“, обясни Кунева.

Тя уточни, че България се е поставила в изключително неизгодна позиция по преговорите, защото е зависима от доставките на газ от Русия.

"Какво ще правим, ако проявим твърдост при преговорите за "Южен поток" и Русия спре доставките на газ? Отговор на този въпрос няма, защото аз мога да се обзаложа, че България няма запаси от газ",  предупреди Кунева.

Еврокомисарят призова икономическия министър Делян Добрев да даде публична справка за наличието на газови запаси в хранилището в Чирен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!