„Движение БГ“ иска да оземли младите безработни

Елица Мартинова 30 октомври 2012 в 12:27 1766 1

Нено Димов, Снимка: БГНЕС
Нено Димов, Снимка: БГНЕС

Оземляване на млади семейства до 39-годишна възраст, предлагат от „Движение България на гражданите“ като решение за възраждане на българското земеделие.

Това стана ясно по време на пресконференция, на която секторният екип „Земеделие“ представи приоритетите си.

Партията на Кунева предлага държавата да отдава безвъзмездно земята на семействата за 10 години.

След изтичане на този период младите предприемачи ще могат да закупят площта, която са обработвали, уточняват от екипа.

Формацията на бившия еврокомисар обещава за младите семейства да бъдат отпускани нисколихвени заеми, гарантирани от държавата.

Освен да провокират интереса на младите към земеделието, тези мерки целят и да се справят с високия процент на безработица при хората до 39-годишна възраст.

„Целта на земеделската политика на „Движение България на гражданите“ до края на мандата (2013-2017) е: качествени стоки на конкурентни цени, които удовлетворяват и производителите, и крайните клеинти, така че в големите вериги 75% от основните храни да бъдат с български произход“, гласи земеделската програма на „Движение БГ“.

Секторният екип „Земеделие“ на партията, представян от Нено Димов, не спести критиките си към управлението на ГЕРБ.

„Политиката на правителството на ГЕРБ обрича земеделските производители на ниски добиви и фалит, а потребителите – на скъпи стоки с ниско качество“, обясни Димов.

Секторният екип бе категоричен, че земеделието страда от лошата бизнес среда в страната, за която, по думите им, е отговорна финансовата политика на кабинета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови