Кунева: Без банковия съюз България ще се изолира от ЕС

Елица Мартинова 22 октомври 2012 в 12:46 1467 0

Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС, Архив
Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС, Архив

Ако България не положи усилия, за да влезе в европейския банков съюз, страната ни ще остане в периферията на ЕС. Тази теза защити лидерът на „Движение БГ“ Меглена Кунева по време на пресконференция в понеделник.

Тя заяви, че България се нуждае от спешна позиция по въпроса, защото банковият съюз ще е ключова стъпка в развитието на ЕС.

Бившият еврокомисар посочи, че с решението за единен банков надзор, което Европейският съвет взе на 19 октомври, ЕС „ще заработи на две скорости“.

„По всички критерии ние попадаме в бавната писта. Не сме приети в Шенген и загърбихме механизма REM II. Ако се откажем и от банковия съюз, България сама се поставя в изолация“, предупреди Кунева.

Тя обвини кабинета в липса на позиция по националните интереси на страната и стратегия за тяхното преследване.

„Това, което ни предлага правителството, е отровен коктейл от страх, липса на знания и желание за работа“, заяви лидерът на „Движение БГ“.

Тя изтъкна още, че България така или иначе ще трябва да се съобразява с правилата на банковия съюз, защото почти всички банки в страната са дъщерни.

Според Кунева предвижданият банков съюз е нова стъпка към сплотяване на европейските държави и България не трябва да остава безучастна.

„В момента Европейският съюз се трансформира. България трябва да направи усилия и да спре да се надява на двоен стандарт. За целта правителството трябва да има ясни позиции, а в парламента да се водят дебати“, подчерта Меглена Кунева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови