Кой мрази Студентски град?

Николаос Цитиридис 29 октомври 2012 в 16:03 6417 6

Студентски град. Снимка БГНЕС
Студентски град. Снимка БГНЕС

Депутати, ресторантьори, студенти, ректори и общинари се "счепкаха" на поредната дискусия "за" и "против" прокарваните чрез закон ограничения в Студентски град.

Той предвижда закриване на игрални зали и казина, намиращи се на разстояние до 100 метра от студентско общежитие, след изтичане на лиценза им; въвеждане на вечерен час за заведенията, които се намират на разстояние до 100 метра от общежитие. Те ще са длъжни да променят работното си време така, че да затварят до 22 ч. За ректорите пък има забрана да дават под наем помещения за заведения, работещи след 22 ч.

Промените са заложени в Закона за висшето образование.

Вербалната битка по време на дискусията се водеше най-вече между депутатите - Валентина Богданова (Коалиция за България) и Румен Стоилов (ГЕРБ), и собствениците на заведения. Ресторантьорите обвиниха депутатите, че  "пазаруват евтини гласове", като представят "изкривено" цялата истина за Студентски град. Те попитаха как ще се промени ситуацията, ако дискотеката е на 101 метра например и вече не е в разрез със закона, на което не получиха отговор от депутатите.

Те откриха и друг недостатък - в закона не е описана категоризация на заведенията. Това на практика означава, че дори и дюнерджийниците в радиус 100 метра от общежитие трябва да затворят. Настояха още, че Студентски град е обикновен квартал на София и че като такъв за него не би трябвало да важат различни правила.

Депутатите отново защитиха тезата, че не само е необходимо въвеждането на вечерен час за заведенията, а и за студентите, живеещи в общежитията. Те също трябвало да се заключват в 22 ч. Така щели да намалеят инцидентите.

Ректорите застанаха на страната на ресторантьорите. Те се опитаха да убедят представителите на властта, че сами могат да налагат достатъчно добре контрол (295 студенти били санкционирани за алкохол, наркотици, самонастаняване, отглеждане на животни в стаите, нарегламентиран прием на външни лица), че не е необходим вечерен час и че по света стават много повече престъпления в кампусите, отколкото в България: В периода 2007-2009 г. били станали 62 убийства между студенти и над 4000 въоръжени грабежи в кампуси в САЩ и Англия.

Представители на ВУЗ-ове обвиниха за инцидентите първокурсниците, които били "урагани" и "неконтролируема стихия". Те трябвало да бъдат изолирани от колегите си в отделни квартири, далеч от останалите студенти.

Кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев хвърли вината за проблемите с нощните заведения в Студентски град към онези, които са дали разрешения за строежа им близо до общежития. Въпросите кой, защо и как го е направил обаче увиснаха във въздуха, защото поканеният главен архитект на София Петър Диков не дойде на дискусията.

В крайна сметка не стана ясно кой, освен петимата депутати вносители, настоява за затварянето на нощните заведения в Студентски град. Хората, които подкрепят тази идея ("Съюз на младите и студентите", "Сдружение на майки против насилието в Студентски град") не присъстваха на дискусията.

След проверка на OFFNews стана ясно, че "Майките" всъщност не съществуват в нито един регистър, нямат и един представител или говорител. За момента е видно, че зад това сдружение седят единствено имейлите, които се разпращат до медиите.

В края на дискусията беше зададен въпрос към депутатите дали след тази дискусия ще бъдат преразгледани промените в Закона за висшето образование. Отговор и на този въпрос от депутатите нямаше.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews