Кмет от ДПС вдигна паметник на Тато, неизвестен го почете с билборд

07 септември 2013 в 16:43 17146 28

Откриването на паметника в с. Одърне. Отляво-надясно са Тодор Славков, кметът на селото, Евгения Живкова. Снимка: Булфото
Откриването на паметника в с. Одърне. Отляво-надясно са Тодор Славков, кметът на селото, Евгения Живкова. Снимка: Булфото

Паметник на Тодор Живков бе открит днес в плевенското с. Одърне по случай 102-годишнината от рождението на бившия комунистически лидер. Бюст-паметникът е инициатива на местния кмет Свилен Огнянов (ДПС), който е и общински лидер на партията в община Пордим и негово предизборно обещание.

Той бе открит тържествено на централния площад на Одърне в присъствието на внуците на бившия Първи на комунистическа България Евгения Живкова и Тодор Славков, кмета на община Пордим Илиян Александров, както и бивши местни партийни величия. Кметът на Одърне призова всичките си колеги селски кметове да последват примера му и да уважат човека, „направил много за възраждането на българското село“.

Днес за поредна година ликът на Тато грейна и на билборд край курорта Слънчев бряг, на пътя между Варна и Бургас. Портретът, който бе повсеместно разпространен в цялата страна навремето, включително в българските училища, е с червен фон и надпис „102 години от рождението на другаря ТОДОР ЖИВКОВ!“. Чия е инициативата за билборда, не е известно.

Днес се навършват и 35 години от убийството на българския писател и журналист - дисидент Георги Марков. Убийството с „българския чадър“ е извършено на 7 септември, рождения ден на Тодор Живков, на моста Ватерло в Лондон. Той е бил отровен със сачма, съдържаща силно действащата отрова рицин и издъхва четири дни по-късно в болницата „Сейнт Джеймс“ в Лондон. Една от версиите, все още исторически непотвърдени категорично, е, че убийството на автора на "Задочни репортажи за Бъглария" е било поръчано като подарък за рождения ден на Живков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!