Уикилийкс: Живков прекарал инфаркт, повикал френски лекар

08 април 2013 в 16:37 5940 3

 Живков претърпял лек инфаркт в края на февруари 1973 г.
Живков претърпял лек инфаркт в края на февруари 1973 г.

Тодор Живков е претърпял лек инфаркт в края на февруари 1973 г. На 9 март същата година той е бил изписан от болница и му е препоръчан месец почивка в домашна обстановка.

Това разкрива един от новите няколко хиляди документи, свързани с България и публикувани от "Уикилийкс". Информацията за сърдечния удар на Първия е от кореспонденция между австрийското посолство в София и австрийската държава и се позовава на източник от посолството на СССР и на българското външно министерство. Според документа, заради заболяването Живков отложил посещение във Виена. Източник от френското посолство пък разказал на австрийския си колега, че френски лекар е бил повикан да консултира здравното състояние на Живков, пише още в документа с гриф "Поверително".

Друг конфиденциален документ от същата година разказва за посещението на Ясер Арафат в България през февруари. По време на престоя си Арафат се срещнал в българските власти, а главната му цел била да получи помощ за доставки на оръжие. Според документа българите са отхвърлили тази молба. Двама посланици от НАТО попитали външния министър Петър Младенов дали Арафат иска да отвори "офис" на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) в София. Отговорът бил отрицателен, Младенов обяснил, че ООП ще продължи да "покрива" България от Сърбия.

В друга грама от март 1973 г., изпратена до американския Държавен департамент, се разказва как българското правителство отказало  интервю на вестник "Вашингтон пост" с аргумента, че "Ръководството е много заето и ще бъде заето още много, много време". Планът бил интервюто да бъде взето от сръбския кореспондент на вестника, а за да бъде уредено, българският посланик в Белград бил ухажван със специален обяд. Авторът на дипломатическата кореспондеция отбелязва, че ако Живков се бил съгласил на интервюто, издателят на вестника обещал да го сложи на първа страница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!