Кабинетът ще се отчита пред парламента за споразумението с ЕК за 2014-2020 г.

Елица Мартинова 13 септември 2013 в 10:33 2375 3

Бойко Борисов и Сергей Станишев в парламента. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов и Сергей Станишев в парламента. Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха решение, касаещо политиката на България по споразумението с ЕС за следващия програмен период. С него те задължиха вицепремиера и министър по европейските въпроси Зинаида Златанова в двумесечен срок да изготви корекции в позицията на България по въпроса.

В същия срок Златанова се задължава да изготви доклад за разпределението на средствата, планирани за следващия период.

В допълнение Народното събрание задължи правителството да представя пред депутатите редовен отчет за споразумението между България и ЕК, касаещо евросредствата.

Макар всички парламентарни групи да бяха съгласни, че въпросът е от изключително национално значение и изисква политически консенсус, дебатите по проекторешението не минаха без лични нападки.

Дискусията бе открита от лидера на "Коалиция за България" Сергей Станишев, който обвини ГЕРБ, че не са защитили интересите на България по време на преговорите за новата програмна рамка.

"Правителството на Борисов тръгна за преговорите в Брюксел за следващия финансов период с голяма торба обещания. След преговорите правителството се завърна с много по-малко ангажименти. Възниква общият въпрос кой е спал по време на Европейския съвет? Този въпрос е риторичен, разбира се", каза Станишев.

По думите на Станишев България е очаквала 18-19 млрд. евро за следващия период, но в крайна сметка е договорила много по-малко средства. Според лидера на социалистите кабинетът "Борисов" не е положил никакви усилия, за да договори допълнителни средства за развитието на най-бедните региони в ЕС, които се намират именно в България.

"Редица страни успяха да договорят допълнителни средства, Гърция - 1,3 млрд. евро, Италия и Унгария - 1,5 млрд. евро, Германия - 700 млн. лв. допълнително за регионално развитие. България не е договорила допълнителни средства за най-изостаналите региони като Северозападна България. Кой е спал по време на Европейския съвет? Този въпрос е риторичен, разбира се", посочи Сергрй Станишев.

Думите му не останаха без отговор от страна на ГЕРБ. За да защити политиката на кабинета "Борисов", пръв излезе бившият министър по европейските фондове Томислав Дончев. Той бе категоричен, че твърдението за по-малко финансиране през следващия период е спекулация. Той обясни, че държавите-членки, които получават специални пакети за бедните си региони, са страни, чието финансиране за следващия програмен период е значително намалено.

"А дали България е искала. В 2.45 ч. през нощта аз писах изказването на тогавашния премиер Борисов, в което България поиска 200 млн. за Северозапад, но на това ние получихме категоричен отказ. Причината е, че България е сред четирите държави, които получават повече средства", обясни Дончев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също не се стърпя и излезе на трибуната, за да опровергае думите на Сергей Станишев.

Той обясни, че миналите преговори в Брюксел са били едни от най-тежките в историята на ЕС, защото за пръв път обсъжданият бюджет е бил с дефицит. Борисов разкритикува данните,  които изтъкват от левицата, и изнесе на Станишев кратък урок по математика.

"Когато говорите за Германия, г-н Станишев, техните пари бяха намалени от 26 на 15. Не знам как сте с математиката, но от 26 на 15 е намаление, дори да им добавят 800, става 26 и 800. Чехия от 27 на 17 - 10 млрд. разлика. Като ти дадат един, стават 9 млрд. разлика", обясни Бойко Борисов.

На обвинението, че ГЕРБ са проспали преговорите в Брюксел, Борисов отговори с думите:

"Когато по важни теми се започне с думите, че някой е спал, а в същото време този човек е доказано мързелив, аз не мога да приема, че така трябва да се води диалог."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков