България може да използва европари при бежанска вълна от Сирия

OFFNews 01 септември 2013 в 13:58 3498 1

Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС
Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС

В случай на бежанска вълна от Сирия България може да използва пари от европейски фондове. Това съобщи пред БНР еврокомисар Кристалина Георгиева.

Има четири фонда, които разполагат с общо 4 млрд. евро. Тези средства могат да се използват за защита на границата, за приемане на бежанци, за подпомагане на интеграцията им или за доброволното им връщане в родината им, посочи Георгиева.

По думите ù най-малко били парите за спешни мерки, от които в момента са останали около 2-3 млн. евро.

Има възможност за използване и на средства по линия на „Фронтекс“. Помощта предвижда идването на екипи, които да помагат в охраната на границите, при регистрирането на бежанци и т.н. Тези въпроси ще бъдат обсъдени утре с правителството и президента, уточни еврокомисарят.

Бежанците в България са около 730. Общият брой на избягалите Сирия са над 2 млн. души, като отделно над 5 млн. души са изгонени от домовете си вътре в страната.

За момента обаче не може да се говори за бежанска вълна от Сирия към Европа, тъй като сирийците предпочитат съседните страни. Въпреки това ситуацията ще се промени, ако се изостри конфликтът в Ливан, коментира Георгиева.

Европейският съюз е предоставил 1,3 млрд. евро помощ за Сирия, като половината от тези средства е за действия вътре в сртаната. Около 6,8 млн. души се нуждаят от хуманитарна помощ, като поне половината от тях не получават такава, каза още Кристалина Георгиева.

Колкото по-малко помощ даваме за хората в страната, толкова повече бежанци ще има, категорична е тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови