Кабинетът гласува извънредно новия дълг от 1 милиард в понеделник

OFFNews 20 юли 2013 в 17:31 6397 19

Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Актуализацията на Бюджет 2013 г., в която е предвидено поемането на нов дълг от 1 милиард лева, ще бъде гласувана на извънредно заседание на кабинета в понеделник.

Това съобщи пред Дарик министърът на финансите Петър Чобанов. След това законът ще бъде внесен в парламента, като целта е да се приеме възможно най-бързо, каза той.

По думите на Чобанов, въпросният милиард няма да бъде изхарчен до края на годината, а цели да осигури буфер в бюджет 2013 г. Трябва да е сигурно, че в началото на следващата година няма да се търси дълг "на пожар“, аргументира се той.

В унисон с казаното от кабинета досега за планираната актуализация, министърът посочи, че в бюджета за тази година има зле планирани разходи, много недофинансирани дейности, както и разходни пера, които изобщо не били планирани. 40 млн. лева ще бъдат отпуснати на социалното министерство, за да се осигурят пари за уязвимите групи. Някои инвестиционни разходи трябва да бъдат направени за болници, които са в изключително лошо състояние, каза той. Чобанов даде пример с болница за деца астматици, в която имало мухъл по стените.

Служебното правителство е поело ангажимент за субсидия от 11 млн. лева за земеделските производители и в момента тече процедура по нотификация, продължи министърът. "Това са национални плащания. Вече са обещани, няма как да не ги направим. Те обаче не са бюджетирани", каза Чобанов.

Нови 86 млн. лева ще дойдат като приход в бюджета, допълни Чобанов. На толкова, последно, са оценени приходите от търговията с въглеродни емисии и цялата сума ще бъде похарчена за покриване на зелената добавка към цената на електроенергията, тоест за изкупуване на възобновяема енергия.

Сметката за прихода е направена от екоминистерството (МОСВ), обясни Чобанов. Всъщност, прогнозата на ековедомството, обсъдена на заседанието на кабинета преди 2 седмици, беше за далеч повече приходи – от 300 до 500 милиона лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!