Кабинетът гласува извънредно новия дълг от 1 милиард в понеделник

Последна промяна на 20 юли 2013 в 17:31 5773 19

Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Актуализацията на Бюджет 2013 г., в която е предвидено поемането на нов дълг от 1 милиард лева, ще бъде гласувана на извънредно заседание на кабинета в понеделник.

Това съобщи пред Дарик министърът на финансите Петър Чобанов. След това законът ще бъде внесен в парламента, като целта е да се приеме възможно най-бързо, каза той.

По думите на Чобанов, въпросният милиард няма да бъде изхарчен до края на годината, а цели да осигури буфер в бюджет 2013 г. Трябва да е сигурно, че в началото на следващата година няма да се търси дълг "на пожар“, аргументира се той.

В унисон с казаното от кабинета досега за планираната актуализация, министърът посочи, че в бюджета за тази година има зле планирани разходи, много недофинансирани дейности, както и разходни пера, които изобщо не били планирани. 40 млн. лева ще бъдат отпуснати на социалното министерство, за да се осигурят пари за уязвимите групи. Някои инвестиционни разходи трябва да бъдат направени за болници, които са в изключително лошо състояние, каза той. Чобанов даде пример с болница за деца астматици, в която имало мухъл по стените.

Служебното правителство е поело ангажимент за субсидия от 11 млн. лева за земеделските производители и в момента тече процедура по нотификация, продължи министърът. "Това са национални плащания. Вече са обещани, няма как да не ги направим. Те обаче не са бюджетирани", каза Чобанов.

Нови 86 млн. лева ще дойдат като приход в бюджета, допълни Чобанов. На толкова, последно, са оценени приходите от търговията с въглеродни емисии и цялата сума ще бъде похарчена за покриване на зелената добавка към цената на електроенергията, тоест за изкупуване на възобновяема енергия.

Сметката за прихода е направена от екоминистерството (МОСВ), обясни Чобанов. Всъщност, прогнозата на ековедомството, обсъдена на заседанието на кабинета преди 2 седмици, беше за далеч повече приходи – от 300 до 500 милиона лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.07 2013 в 20:13

Защото сме късопаметни, забравихме крадците от предишните правителства, ще забравим и тези...от въртенето в кръг в една плоскост ще да е.

23.07 2013 в 20:09

Няма как ББ правителството да вземе жълтата фланелка, пред НДСВ още никой не се е появил, в сравнение с белите якички, доведени от царското синче Кирил, хората на ББ са като "пионерчета", но бързо забравяме.
Няма ли край този "експертен експеримент"? :(

21.07 2013 в 15:27

Мислех, че от правителството на ББ щяха да са първите, но Бандата на Орешарски ще ги бие, май. Защото съдейки за начина, по който се размахват доказателства от прокуратурата, явно те няма да издържат в съда...

21.07 2013 в 12:20

ЛЯВА ПОЛИТИКА – НАГЛЕДНО. Взимаш заем, без идея как ще го върнеш. Раздаваш го на обръчи приближени фирми. Даваш малко трохи на зависими от държавата социални групи, които после те преизбират.

Затова банкрутират Гърция и Детройт, а не Естония и Хюстън, примерно. Точно "социалната" им политика води до социални страдания. Ама върви го обясни това на червените бабички или на троловете по форумите...

21.07 2013 в 11:24

Някак между другото мина и се забрави новината за НЯКОЛКО МИЛИАРДА ЕВРО НОВ ДЪЛГ КЪМ ГАЗПРОМ, във вид на стоков кредит с 8% лихва, подписан за "Южен поток"? Защо никой вече не го споменава?

21.07 2013 в 10:21

Дебилничкия финансит избран лично от не по-малко дебилния Станишев ще взема яки заеми за ромите неработещите и др . , които и не мислят да работят. Лихвите с главницата ще бъдат плащани от работещите, можещите и знаещите, ако са останали по това врме в БГ. Да ни е честито новото правтелство с новите мерки , пряко взаимствани от глава 4-та на Карл Марксовия " Капитал". Не се бъркайте с в-к " Капитал", там пише други неща и повечето са верни.

21.07 2013 в 03:47

Той под уязвима група разбира себе си. Щото освен да си бърше виновно очилата и да тресе бузи друго той не може да работи. Този заем му трябва.

21.07 2013 в 01:59

1 млрд. с които временно ще замажат очите на неграмотните селяндури, повишавайки малко заплатите, преди да ни вкарат в нечовешка дългова криза.

21.07 2013 в 00:05

++++

20.07 2013 в 23:00

+5