Актуализацията на бюджета предвижда 1% ръст на икономиката

Последна промяна на 16 юли 2013 в 10:16 789 1

Пари. Снимка: sxc.hu
Пари. Снимка: sxc.hu

Предлаганата актуализация на бюджета за 2013 г. ще бъде осъществена при запазване на финансовата и фискалната стабилност на държавата.

Това се посочва в мотивите за актуализация на бюджета, предложена от правителството.

Актуализираните прогнози за 2013 г. предвиждат ръст на икономиката от около 1%, което е по-песимистичен сценарий от заложения в макрорамката към Бюджет 2013 растеж от 1,9%. Предлаганите промени в закона за държавния бюджет за 2013 г. предвиждат увеличаване на дефицита с 493,4 млн. лв. (0,6 % от прогнозния БВП), с което се променя бюджетната позиция до дефицит от 2,0 % от прогнозния БВП, но остава в рамките на регламентирания с чл. 20, ал. 4 от Закона за устройството на държавния бюджет лимит от 2,0 % от БВП и спазва критериите от Маастрихт.

Предлаганото увеличаване на дефицита обуславя промяна в лимита за максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 година. Емитираните извънредно 6-месечни ДЦК на вътрешния пазар на стойност 800 млн. лв. през февруари 2013 г., на практика изчерпват одобрения лимит. От друга страна, съществува необходимост от осигуряване на буфер във фискалния резерв, който да минимизира евентуални ликвидни рискове. Обезпечаването допълнителното дългово финансиране в размер до 1,0 млрд. лв., няма да окаже влияние върху регламентираното ограничение за максималния размер на държавния дълг към края на годината от 14,6 млрд. лева, предвидено в § 14 от преходните и заключителни разпоредби на ЗДБРБ за 2013 г.

С проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. се предвижда приспособяване на бюджетната позиция при запазване на приемствеността по отношение на фискалната стабилност и осигуряване на по-реална основа за подготовката на Бюджет 2014.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. и мотивите към него са публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2013 в 10:19

Правителството ни е избрано без мнозинство в парламента. То е продукт на процедурна клизма. По същия начин е избран Председателя на НС, Правилника за дейността на НС. Хубаво е, това да се напомня всекидневно. И да се пита: Лигитимно ли е и доколко това правителство с този парламент??