Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Здравният министър и шефът на НЗОК: Парите за здраве са изчерпани

14 юли 2013 в 10:54 3330 6

Здравният министър Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Здравният министър Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

 За основните дейности бюджетът на Министерство на здравеопазването е изчерпан, обяви в интервю за БНТ здравният министър Таня Андреева.

Тя се надява, че при актуализацията на Бюджет 2013 г., каквото обяви премиерът Пламен Орешарски, здравното министерство ще получи минимум 5 млн. лв. допълнително.

По отношение на исканията на лекарите за увеличение на средната работна заплата в сектора, Андреева обяви: „Зная какво искат лекарите, с общи усилия ще мислим и ще работим в насока за постигане на увеличението на средната работна заплата.

Говорихме и дали не може да има и някакъв нов начин за финансиране на клиничните пътеки, така че поне частично да се устойности лекарският труд, което в момента не е така”.

Също в интервю за БНР новоназначената управителка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова обяви, че към настоящия момент дефицит се очертава в болничната помощ и в лекарствата – за домашно лечение, pd лекарствата в болничната помощ и лекарствата за онкоболните. 

"Ще искам много подробни анализи за движението на финансовите потоци в НЗОК по направления. 10-15 дни е срокът, който аз съм си поставила и в който хората, които са работили върху бюджета на касата, трябва да са наясно", обяви Тодорова.

По думите ú притеснително е състоянието на оперативния резерв – 10% от бюджета на касата.

При наличието на този резерв, в сътрудничество с Министерството на финансите, ще бъде направен разчет за бюджета на касата до края на годината и ще стане ясно дали той ще бъде изпълнен, уточни Тодорова.

По отношение на новия шеф на НЗОК здравната министърка коментира: „Тя е специалист и по нейно време касата се управляваше най-прозрачно и имаше най-много средства за лечебните заведения”.

Д-р Румяна Тодорова, сестра на социалистката и евродепутат Илияна Йотова, очаквано беше избрана преди дни от депутатите от БСП, ДПС и "Атака" за управител на здравната каса. 

Тя обяви в кулоарите на парламента, че като по-голяма сестра по-скоро тя има "заслуга за евродепутата", отколкото Йотова да има заслуга за поста ú.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews