Искат оставката на Диков заради шосето през Ловния парк

13 ноември 2012 в 19:15 3132 6

Трасето в Борисовата градина, през което ще минава ново шосе. Снимка: Милен Енчев
Трасето в Борисовата градина, през което ще минава ново шосе. Снимка: Милен Енчев

За оставка на столичния главен архитект Петър Диков настояха гражданите, протестиращи срещу проекта за шосе през Борисовата градина. В отворено писмо до Столична община, изпратено днес преди дискусията по проекта в комисията по екология, гражданите обвиняват главния архитект в ретроградност по отношение на визията му за транспорта в столицата.

Конкретният повод за недоволството е изказването на Диков за планираното шосе, че „автомобилният транспорт ще остане основен начин на предвижване още дълго време“. „Главният архитект за пореден път доказва, че не  само не притежава необходимата за поста му визия за решаване на тези проблеми, но напротив, изповядва  постулати, отхвърлени от науката за градоустройството в развитите общества от десетилетия, и систематично допринася за задълбочаването на проблемите”, пише в писмото, подписано от Даниел Попов от Информационен и учебен център по екология. Писмото е подкрепено от над 300 души в интернет

Позовавайки се на изследвания за ефекта от автомобилния транспорт върху качеството на въздуха в европейските градове и стратегии за развитие на транспорта и градската среда, Попов посочва, че транспортната политика в София сериозно изостава. „Състоянието на автомобилния трафик в града е критично и нарушава конституционното право на значителна част от гражданите на София на „здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи” съгласно чл. 55 на Конституцията на Република България.”

“С оглед на всичко това, напълно неприемливо е главният архитект на нашия град за пореден път да лансира автомобилния транспорт като основен начин на придвижване в София за години напред, и да способства за това като прокарва спорни инфраструктурни решения в централни, жилищни и зелените части на града.

Подобно поведение сочи или неадекватност на професионалните му качества, или – по-лошо – липса на нравствени и етични качества, задължителни за заемания от него пост. Ето защо настояваме за освобождаването на Петър Диков от длъжността на главен архитект и назначаването на нея професионалист визионер, който в настоящия период да изгражда инфраструктурата на София такава каквато е необходима на гражданите след пет, десет или двадесет години. Градът ни заслужава това”, се казва в писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови