Магистрала сече Борисовата градина

Последна промяна на 07 ноември 2012 в 17:40 12355 29

Опасни дървета в Борисовата градина, Снимка: БГНЕС, Архив
Опасни дървета в Борисовата градина, Снимка: БГНЕС, Архив

20 метра широк път ще мине през Борисовата градина в София, предвижда строителен план на главния архитект на столицата Петър Диков. Той ще бъде гласуван в четвъртък , 8 ноември, от Общинския съвет.

Ловният парк, който е част от градината, ще да бъде пресечен по диагонал от ново асфалтово шосе между Семинарията и кв. "Хладилника".

Тази промяна в Подробен устройствен план (ПУП) на Столичната община е миналa светкавично - за две седмици, серия процедури. За проекта алармираха от няколко екосдружения, които изпратиха протестни писма до кмета на София Йорданка Фандъкова.

Проектът предвижда шосе с дължина от няколкостоин метра и ширина 20 метра, което да разполови Ловния парк (продължение на Борисовата градина), обясни Деница Петрова от българския клон на международната екоорганизация „Грийнпийс“.

По информация на гражданските сдружения то ще струва около 60 милиона лева и за осъществяването му трябва да бъдат отсечени около 250 дървета.

На публичното представяне на общинския план в края на октомври Петър Диков е мотивирал новото шосе с нуждата от разтоварване на основните пътни артерии в района, каза още Петрова.

Досега общинската администрация е отхвърлила като неоснователни всички възражения на гражданите: че строителството е неоправдано, че Борисовата градина (част от която е и Ловният парк) е национален паметник на недвижимото наследство, че пътят би довел до допълнително замърсяване на въздуха в града и др.

Според екоорганизациите сечта на 250 дървета е неоправдана, а парите, предвидени за него, биха стигнали за 200 км велоалеи в София. „Редица изследвания в света са показали, че проблемът с трафика и задръстванията не може да се реши с нови пътища. Това е омагьосан кръг“, коментираха още от гражданските организации.

Те подозират, че скритата цел на проекта е да се осигури нов пряк път и поток от автомобили до новостроящия се софийски мол „Paradise Center“ в кв. Хладилника, който ще бъде открит до края на годината. Бъдещият търговски център се рекламира като най-грандиозния столичен мол, който освен с рекордно голяма търговска площ ще разполага и със заведения, кино, зали за боулинг, ледена пързалка и др. Молът ще се управлява от компанията Forton International.

Архитект Петър Диков не беше открит за коментар.

Ако общинските съветници приемат утре спорното решение за парка, то може да бъде върнато за преразглеждане от кмета Йорданка Фандъкова.

Екоорганизациите бяха обявили протест пред Столичната община от 9 до 10 ч - преди началото на заседанието на общинския съвет, но то се отлага заради дните на траур след смъртта на патриарха Максим.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2012 в 19:20

250 дървета са УЖАСНО МНОГО. Казвам ви го от опит.

13.11 2012 в 19:19

Районът определено няма нужда от сеч на 250 дървета.

13.11 2012 в 19:17

Точно така трябва ни широк път до 4-ти километър, че има много от управляващите, които са за там.

13.11 2012 в 19:16

Архитект Петър Диков е идиот!

11.11 2012 в 23:54

Съвсем целенасочено го разсича - просто триъгълничето ще бъде застроено. Не знам от кого и какви са плановете, но нищо не е случайно - съдбата на София ленд няма начин да е случайна, има план за тези площи. Но понеже законово е много сложно да се застрои парк, явно планът е дългосрочен.

09.11 2012 в 15:51

На София ленд не може да се строи, до колкото ми е известно, заради някакви подпочвени водили или нещо такова. За това са спряли и самия СЛ. обаче проблема наистина е проблем. От сдруга стана ако изсечен всички паркове в София, може да кандидастваме за столица номер едно в света без нито един парк и да печелим туристи от това : )

09.11 2012 в 12:55

Максим е бил нещо по яко - КГБ. Да не се бърка с ДС :D

08.11 2012 в 22:51

ПРОТЕСТ ! Това нещо не трябва да го допускаме. Ще ни унищожат от алчност..

08.11 2012 в 18:22

Адаш, ти като че ли не си чувал, че доста досиета и важни документи са укрити точно преди да се смени властта през 1989? А и да не си чувал, трябва да си едновременно наивен и много глупав, за да уважаваш човек, ръководил сбирщина агенти на ДС. Освен това, не знам т.нар. патриарх Максим с какво подобри църквата ни, или връзката и с обществото. Иначе се опитваш да звучиш умен - близо си до успеха, не се отказвай.

08.11 2012 в 14:07

Какво общо има кончината на патриарха със статията по горе. Не разбирам как, като отсечеш една гора и я асвалтираш намаляваш милиони тонове отработени газове, колкото и да скъсяваш пътя.
Истината е, че мафиятя в общината е поела ангажимент (срещу кинти) да облекчи достъпа до новия мол на хладилника. А че си Манаф - оф е ясно.