Интерпол ни хока, Европол ни хвали за Сарафово

05 ноември 2012 в 15:03 1967 0

Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Само в рамките на половин ден Интерпол и Европол дадоха коренно противоположни оценки на разследването на българските власти около атентата в Сарафово.

Мненията бяха изказани от топ полицаи на международно ниво по повод започналата днес световна среща на Интерпол в Рим, в която участва и българският вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов.

От ефира на bTV днес сутринта зрителите чуха как генералният секретар Роналд Ноубъл обяви, че "Интерпол отчита липсата на напредък в разследването по атентата в Сарафово като аномалия въпреки общите усилия на много държави". За Интерпол било необяснимо как след като се разполага със снимка и видео на самоубиеца атентатор все още няма информация за неговата самоличност, заяви Ноубъл. Самата световна полицейска организация е използвала своята мрежа и за информация срещу заплащане, но резултатът бил нулев.

За днес е планирана двустранна среща на генералния секретар и Цветанов.

В ранния следобед обаче агенция "Фокус", цитирайки пратеника на БНТ в Рим, обяви, че директорът на Европол Роб Уейнрайт бил впечатлен от напредъка на българските власти в разследването на атентата в Бургас. 

"Тази сутрин говорих с министър Цветанов за някои наши актуални операции срещу големи организирани престъпни групи в цяла Европа. Разгледахме текущото разследване на терористичната атака в Бургас през лятото. Европол предостави значителен принос в разследването и съм много впечатлен от напредъка на българските власти, който те са постигнали в разследването на този значителен инцидент. Сътрудничеството на Европол с българските власти продължава да е силно и се подобрява непрекъснато", заявил Уейнрайт след среща с Цветан Цветанов. „Смятам, че нашият принос помогна на българските власти да постигнат значителен напредък при разследването и евентуално разкриването на извършителите на този атентат. Действията ни обаче са дискретни и чувствителни и е изключително важно да не разкриваме какво се случва в рамките на това разследване”, добавя директорът на Европол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!