Експерти: Външната ни политика води до нови терористични заплахи

Юлиан Христов 30 октомври 2012 в 12:02 2531 1

Небалансираната външна политика на България е довела и ще води до нови заплахи от международния тероризъм.

Това каза Горан Симеонов, председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса по време на конференция, посветена на въпросите на тероризма.

Ексразузнавачът смята, че външната ни политика в момента носи сериозен стратегически риск, особено след като от МВнР са били изгонени „най-брутално“ специалисти с многогодишен опит. Според Симеонов основната тежест в борбата с международния тероризъм пада върху службите, които обаче все още работят в „нерегламентирана“ среда. Законите за работата им не са приети, а общият устройствен закон за службите вероятно ще трябва да претърпи сериозни корекции преди да бъде приет.

„Всяка държава с ограничени ресурси за влияние и сигурност, трябва да води онази външна политика, която може да си позволи, противодействието срещу която може да контролира и последиците от която може да понесе. Иначе външната политика може да се превърне в стратегически риск за националната сигурност. Сравнително малките държави не бива да се опитват дори да играят в световната политика ролята на тревата, върху която се струпват слоновете. Защото както на африканските племена е много добре известно, дали слоновете водят любовна игра или се бият, все едно накрая тревата бива изпотъпкана“, коментира от своя страна проф. Николай Слатински, бивш съветник на президента Първанов по въпросите на сигурността.

Той коментира атентата на летище Сарафово. Слатински е категоричен, че случилото се на летището това лято е пробив в системата за сигурност. „След всички сериозни възражения по отношение на реагирането при кризи и бедствия; след много тежките проблеми в борбата с „обикновената” престъпност, след острите критики на ЕС за борбата с организираната престъпност, ние бяхме свидетели на очевиден провал в борбата с тероризма“, смята още той.

Професорът коментира още, че полицейските и разузнавателните служби у нас са в криза, защото страдат от слаб мениджмънт, неефективни закони, неадекватно ресурсно обезпечаване и „22-годишен кадрови погром“. „Жизнено важна е менталната и манталитетна революция у стратегическите мениджъри на държавата – те не трябва да гледат на властта като на голям чук и да виждат всички проблеми като гвоздеи, а да овладяват един нов език - управление на риска, ранно сигнализиране, превенция, диагностика на уязвимостите, защита на критичната инфраструктура“, коментира още той.

Бившият шеф на разузнаването ген.-лейт. Кирчо Киров смята, че Западните Балкани остават регион, който заплашва стабилността на Европа. Там все още има дълбока корупция, срастване на организирането на престъпността с властта, а така също и продължават да проникват радикални елементи, какъвто е уахабизмът. „Основна заплаха за Европа остават „Ал Кайда“ и сунитите“, коментира той като посочи, че мюсюлманите на Стария континент са близо 20 млн. души, а голяма част от тях, които са второ и трето поколение са с екстремистки нагласи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!