И печатите за изборите се оказаха с хиляди повече

20 май 2013 в 17:14 5102 3

Изборите във Варна, Снимка: БГНЕС
Изборите във Варна, Снимка: БГНЕС

Докато трае прокурорската проверка за проблема с 350-те хиляди допълнителни изборни бюлетини, се оказа, че още един изборен артикул е поръчан в хиляди бройки над необходимото, писа Mediapool – печатите са секционните избирателни комисии.

Поръчката за изработване на печатите е спечелена от варненската фирма „Принтимарк“. Фирмата е трябвало да изработи 13 550 печата за секционните комисии (СИК), 1030 - за подвижните СИК и 31 восъчни печата за Районните избирателни комисии (РИК). Поръчката е на стойност 39 474 лв.

Поръчаните печати са с около 2500 повече от общия брой на секционните избирателни комисии. СИК в страната бяха малко под 12 000, а подвижните – 84. Излиза, че печатите за СИК са с около 1500 повече от самите комисии, а комисиите, обслужващи хора с увреждания, са "подсигурени" с около 900 печата повече.

За разлика от тях за районните комисии обаче са поръчани точен брой печати.

От Централната избирателна комисия обясниха, че резервните печати са нужни, защото е имало случаи, когато „титулярите“ се чупят и секционните комисии не можели да продължат работа. За разлика от бюлетините, които по закон трябва да се печатат с 10 % над броя на избирателите, Изборният кодекс не регламентира броя на печатите, посочиха от ЦИК. Няма и ясен регламент какво се прави с произведените резервни печати.

Печатите се подменят по следната процедура: при повреда на печат от Секционната избирателна комисия се обаждат на съответната Районна, която сигнализира на областната администрация, след което отговорник от областта и представител на РИК отиват в секцията, подписва се протокол и печатът се сменя, обясниха от ЦИК.

Всеки от произведените печати има уникален сериен номер и би трябвало да се нарани, което му осигурява и уникален отпечатък, а в протоколите се записват двата номера на печатите, които се ползват. След края на изборния ден те се прибират в чувала при бюлетините.

Печатите от изборите, както и допълнителните бюлетини, все още се пазят, твърдят от ЦИК. "Когато ситуацията се успокои, те ще бъдат унищожени, а използваните бюлетини ще се съхраняват в областите до следващите избори", казват от комисията.

Все още ЦИК няма обобщена информация за сигналите и проверките за злоупотреби в изборния ден, но най-масовите жалби бяха, че печатите не са наранени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!