Първа присъда за купуване на гласове

OFFNews 18 май 2013 в 20:27 6676 7

Стефан Славов Снимка: БНТ

Снимка БНТ

Стефан Славов

Първата присъда за купуване на гласове за изборите на 12 май бе произнесена от Районния съд в Бургас, съобщи БНТ.

Съдът осъди двама мъже за изборна търговия в полза на партия "Лидер" в град Камено.

Организаторът на схемата Стефан Славов е осъден на 3 години пробация и глоба от 9000 лева. Той вече е осъждан условно за трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

Тодор Ходжев е осъден на 6 месеца условно с три години изпитателен период.

Славов е от Камено, но не живее там. Вечерта преди вота отишъл в заведението на Ходжев в Камено. Там двамата уговорили покупко-продажбата на гласовете. Тодор привлякъл за престъпната кауза други свои съграждани. Стефан им платил по 15 лева на глас. На някои дал повече, защото обещали да уговорят й семействата си да гласуват за "Лидер". 15 лева взел и Тодор.


"Засега само по едно от 7-те образувани дела за търговия с вот има ефективно наказание. Срещу купувача на гласове от Поморие също има изготвен обвинителен акт. По останалите пет досъдебни производства все още се разследва и засега няма привлечени обвиняеми лица", поясни Красимира Кателиева - говорител на Окръжната прокуратура в Бургас.

Разследващите са единодушни, че разкриването на част от схемите за изборна търговия са свили избирателната активност, най-вече в районите, в които хората са склонни да продадат гласа си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови