Марин Райков на разпит за незаконните бюлетини

Нели Чолашка 19 май 2013 в 10:11 2175 0

Марин Райков, служебен премиер. Снимка: БГНЕС
Марин Райков, служебен премиер. Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Марин Райков също ще бъде повикан на разпит за незаконно отпечатаните бюлетини, открити в печатницата в Костинброд, съобщи вестник "Преса".

Разпитът най-вероятно ще се проведе след свикването на 42-то Народно събрание. Първото заседание за конституирането на новия парламент е насрочено за 21 май. 

Показания вече са дали главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков, сключил договора за бюлетините, шефът на печатница "Мултипринт" и общински съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, както и негови служители.

На пресконференция в сряда главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че Желязков е отговорен за договора с печатницата. Райков пък обяви на своята пресконференция, че наказани ще има само след доказана вина.

Служебният премиер непрекъснато неглежира скандала с откритите незаконни бюлетини. В деня на вота - 12 май той обяви, че откритите бюлетини са брак и се наложи прокуратурата да го опровергава с прессъобщение.

Окончателното решение за разпита на Райков ще вземат обвинителите от Софийската градска прокуратура, които наблюдават делото.

350 хил. бюлетини бяха открити 2 дни преди изборите при акция на прокуратурата и ДАНС в печатницата на Бончев "Мултипринт".

По случая е заведено дело за длъжностно престъпление и за организирана група за изборни машинации. Извършителите засега са неизвестни.

Цацаров обяви, че бюлетините са били предназначени за определени градове, което доказва, че не са брак. Прокуратурата показа снимки, на които се виждаше, че незаконните бюлетини са за Хасково, Благоевград, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Варна и за чужбина.

По негова информация те трябвало да бъдат превозени с микробус с двойно дъно.

Разследващите проучват кой е платил за 350-те хиляди готови за изпращане бюлетини.

От служебния кабинет твърдят, че те са извън договорения тираж от 8 343 000 (в който влизат и 10% резерв), доставен още на 8 май. Общата цена е 1 079 973 лв.

Вечерта преди пресконференцията на Сотир Цацаров до медиите беше разпратен мейл, подписан от "достойните прокурори" с документи от разследването. Прокуратурата обяви, че секретните документи са изнесени от ДАНС.

Цацаров обяви, че достойните прокурори не са анонимни и са по-грамотни от човека, написал мейла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews