ГЕРБ даде на прокурор сигнали, за които OFFNews пръв предупреди

Нели Чолашка 17 май 2013 в 13:14 3719 5

Логото на ГЕРБ.
Логото на ГЕРБ.

ГЕРБ сезира главния прокурор Сотир Цацаров с два сигнала за купуване на гласове, съобщиха от пресцентъра на партията. Единият от тях е за организирано купуване на гласове във Враца в полза на ДПС, за което OFFNews пръв предупреди месец преди изборите.

В резултат на изборна търговия във Врачанския район Градът на Ботев за пръв път излъчи депутат от ДПС - Камен Костадинов. Според предварителната ни информация от 12 април движението е заделило крупна сума за ромски гласове, за да има свой депутат в региона, в който няма турско население. 

Освен до Цацаров гербаджиите са пратили сигналите и до ЦИК, ОССЕ, ПАСЕ, ЕК, ЕП и трите основни европейски партии - ЕНП, ПЕС и АЛДЕ, уточниха от пресцентъра. Става въпрос за схеми за купуване на гласове във Враца и Варна, за които партията е получила сигнали и за все още неизлъчено разследване на Нова телевизия. 

"След подаден сигнал от граждани на Враца за купуване на гласове, с цел подмяна на вота на предсрочните парламентарни избори, бе задържан Веселин Методиев с прякор Турчето.

Мъжът е криминално проявен и е лежал в затвора за кражби. Според анонимни източници у Методиев са намерени списъци с имена и ЕГН-та на над 800 гласопадаватели от Враца", пише в сигнала на ГЕРБ.

В сигнала за Варна се твърди, че организатор на схемата е водачът на листата на ДПС за трети многомандатен район във Варна Йордан Цонев.

По данни на партията на Бойко Борисов организираната група е работила на територията на 4 района със силна концентрация на ромско население във Варна – „Аспарухово“, „Владиславово“, „Одесос“ и „Младост“, като целта й е била да достигне до над 8000 избиратели.

В сигнала се твърди, че финансирането на групата е от нейния водач Йордан Цонев.

Отговорник на групата в град Варна е Вадет Сакаллъ, а в Област Варна е Ерджан Себайтин, научили от ГЕРБ.

В сигнала до ПП ГЕРБ са посочени и трите имена и телефоните на отговорниците в схемата, както и адресите на домовете им, в които е било предвидено да бъде осъществено разпределението на парите за купуването на гласове. Посочени са също така и имената на застъпниците в схемата, както и телефонните номера на част от тях.

Вторият сигнал, който ГЕРБ внесъл е на база анонсирано на 12 май журналистическо разследване на "Нова телевизия", което обаче все още не е излъчено. Материалът ще бъде излъчен на 19 май - неделя.

"От излъченото на 12 май видео ставя ясно, че репортер под прикритие е успял да уговори купуването на 50 гласа, всеки по 70 лева, от мъж, представен в разследването като дилър на гласове.

В разговор, записан със скрита камера, дилърът разказва, че вече е продал 100 гласа, като е раздал за тях по 20 лева на човек и ракия. Става ясно, че дилърът „играе“ за „червените“, а „ДПС-то раздава“ ракия. По време на записа дилърът носи шапка на Движението за права и свободи", разказаха от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови