Депутатите отказаха да се лишат от безплатния градски транспорт

Елица Мартинова 12 юни 2013 в 13:47 6829 10

Мая Манолова. Снимка БГНЕС.
Мая Манолова. Снимка БГНЕС.

Народните представители отказаха да се лишат от правото си на безплатен градски транспорт, каквото бе предложението на Петър Мутафчиев от "Коалиция за България".

По време на разискванията по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание социалистът Петър Мутафчиев предложи от текстовете да отпадне правото на депутатите да ползват безплатен градски транспорт в София.

"Моля да не приемате идеята ми като популизъм. Това е израз на съпричастност с икономическата обстановка в момента. Не виждам причини народните представители да имат право на безплатно пътуване с градския транспорт, при положение, че и пенсионерите, и студентите, и учениците плащат час тот месечните си карти", обясни Мутафчиев. Социалистът настоя още народните представители да не се ползват с безплатни билети в БДЖ.

Четин Казак от ДПС подкрепи идеята на Мутафчиев в частта й за градския транспорт, но бе категоричен, че безплатният превоз в БДЖ трябва да остане.

"От опита си знам като народен представител знам, че нито един от нас не се опитва да се възползва от правото на безплатен градски транспорт, но предлагам да се запази текстът - "признават се транспортните разходи при пътуване с държавния железопътен транспорт", каза Казак.

Пълен отпор на колегата си Мутафчиев даде Янаки Стоилов от "Коалиция за България".

"Мисля, че увлечението по тази тема е прекалено голяма. Не мисля, че има нещо лошо народните представители да пътуват с държавния транспорт. Това, ако щеш, е приобщаване към живота на българските граждани. Това вторачване, че се ползват служебни автомобили, че по някакъв начин народните представители пътуват, когато си вършат работата, особено при този тежък график, е излишно", заключи Янаки Стоилов.

Така парламентът запази правото на народните представители да използват безплатно БДЖ, автомобилите на парламента или да им се признават транспортните разходи с частен автомобил. Онези от тях, които живеят на повече от 250 км от София в градове, където има самолетна връзка, могат да се възползват и от 40 двупосочни самолетни билети годишно. 

Депутатите все пак решиха да намалят наполовина разходите около подаръците за рождените си дни. Предложението бе на председателя на временната комисия за правилника на работа на 42-рото НС Мая Манолова. Парламентът реши да намали разходите за подаръци на депутатите от 1/5 на 1/10 от заплатата им или от 440 лв., както беше досега, на 220 лв.

Друг важен момент от разглеждания за пореден ден правилник е решението при внасянето на определен законопроект в НС депутатите, които го предлагат, да декларират, ако имат личен интерес от промените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!