#ДАНСwithmeGlobal: Български протести на 4 континента в снимки и видео

OFFNews 15 юли 2013 в 09:21 7882 21

Протестът в Сеул, Южна Корея.
Протестът в Сеул, Южна Корея.

Български протести под надслов #ДАНСwithmeGlobal обиколиха 4 континента в 31-ия ден от бунта, предизвикан от назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС и прераснал в протести срещу правителството на Пламен Орешарски, олигархичния модел на управление на България и мафията.

В неделя, 14 юли, български протести имаше в Северна Америка, Европа, Азия и Австралия. Месец след началото на протестите в България паралелни демонстрации на българските общности се проведоха в 30 града и 16 държави по света.

За четвърти път българите в Торонто, Канада се събраха, за да подкрепят протестите в България.

"В неделя по обяд, на яркото канадско слънце и безоблачно небе, разчупихме огромна българска пита, опасана с националния трикольор. Пожелахме си да е за последно събирането ни (по този повод) и застанахме за снимка на стълбите пред старото торонтийско кметство, намиращо се в сърцето на града", пише до OFFNews Магда Илиева.

Българите издигнаха лозунги като: „До кога?? Подавайте вече оставка! Бавноразвиващи ли сте?”; „Българи от цял свят протестират срещу корумпираното BG правителство”; „Бог със нас, оставка за вас!” "България е жертва на корумпирано правителство".

От българския протест в Ню Йорк снимки и видео ни изпрати нашата читателка Елена, която ни изпрати и снимки на портестиращи в САЩ българи

Стефан Желязков от Ню Йорк ни писа:

 

"Докато протестите набират сила и присъединяват безчетно много чуждестранни столици и центрове на българската имиграция, в родината българските политици продължават да се правят на глухи и да не осъзнават, че в София не 20, а 20 000 човека протестират и че не става въпрос само за София, а и за Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, както и Париж, Лондон, Франкфурт, Виена, Мюнхен, Берлин, Брюксел, Лос Анджелис, Сан Франциско, Ню Йорк и един куп други големи градове, които вече са толкова много, че не могат да се изброят лесно.

Докато родните политици твърдят, че са избрани с гласовете от Кюстендил и че това е най-важното, хилядите български емигранти напомнят за себе си, че и те преди това са живели в България, но са я напуснали поради важни причини. Това са същите причини, поради които няма раждаемост в България, населението застарява, а младите си събират багажа за други страни", пише Желязков в писмото си до OFFNews и допълва, че много от напусналите родината биха се върнали, но управляващите трябва да чуят призивите на народа.

"Нас не ни интересува кой с какви самолети къде е ходил или с какви футболни отбори е играл, не ни интересува кой с кого ще се съди и с кого щял да се саморазпрява. Не искаме да слушаме политическо празнословие 24/7 или да гледаме едни и същи омаскарени физиономии по телевизионните екрани. Ние искаме нещо много просто - законност и справедливост. Дайте път на градивните процеси, а не на деструктивните. Този Парламент още от самото си начало бе заченат от реваншизъм и единственото, заради което бе даден 121-ият глас, бе за да има политици в затвора. Само това е причината. Тука не става въпрос за закони, за България 2020, за бъдещето на младите, за демографската криза, за доходите, за цената на тока и т.н. Днес 240-те са там, за да се разправят един с друг и да се чоплят взаимно в миналото си.

А българският народ продължава да се опитва да бъде коректив. Той не се предава. Ние винаги сме живели трудно, но никога не сме се отказвали. И днес няма да се откажем", пише Стефан Желязков. 

 

Протестът в Ню Йорк, САЩ:

 

Както на много места по света, сънародниците ни от района на Сан Франциско, (където живеят около 30,000 българи), отново се се събраха да покажат своята солидарност с протестиращите в родината, съобщи за OFFNews журналистът, работещ там, Татяна Кристи, която ни изпрати и снимки на Еди Петков.

В неделя десетки българи се стекоха в центъра на града пред San Francisco City Hall (кметството) и под любопитните погледи на американците настояваха за промяна в българския политически живот.

И тук #ДАНСwithMe обедини протестиращите. „Тук сме защото не можем да мълчим при абсурдните действия, които показа това правителство още в първата си седмица. То демонстрира, че е опасно за България. Все пак има един минимум под който вече не може да се пада. Стига сме връщали времето назад!”, каза един от говорителите на протеста - Димитър Божанчев, президент на софтуерната консултанска къща Pontix Consulting в Силиконовата долина.

Участниците дойдоха с плакати с призиви за оставка и надписи "БСП+ДПС+АТАКА=Катастрофа"; „Времето Ви Изтече!”; „Кредит на Доверие? За да Унищожите България? НЕ!”; „Политическите грешки се плащат с оставка”; „Различен свят не се гради от безразлични хора” и много други.

В Щутгарт също имаше протест. Около 80 българи излязоха по улиците на германския град тази неделя. Видео от него ни изпрати Владимир Бостанов.

 

Протестът в Щутгарт, Германия:

Вижте и снимките от българските протести по света от 14 юли:

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!