Бойко на разпит за смъртта на Чакъра

26 юни 2013 в 08:14 3224 7

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Бившият премиер Бойко Борисов ще дава обяснения за смъртта на Тодор Тодоров-Чакъра, който загина на 11 декември 2003 г. след двудневна полицейска акция за задържането му, съобщава в. "24 часа".

След осъдителна присъда срещу България и по искане на главния прокурор Сотир Цацаров Върховният касационен съд (ВКС) възобнови делото. Съдът откри пропуски при воденето на делото - според магистратите то е водено неефективно, а баретите, които са участвали в акцията не са били разпитване, за да бъде запазена самоличността им. 

Акцията по залавянето на Чакъра, който е издирван по това време по обвинения за сводничество и кражба на добитък, е ръководена от Борисов в качеството му на главен секретар на МВР. Военната прокуратура в Пловдив започва допълнително разследване по случая. То трябва да изясни кой е дал нареждане да бъдат изстреляни 15 реактивни гранатомета срещу къщата, в която се бе барикадирал Чакъра. След щурма той е намерен овъглен, а заключението на разследването по онова време е, че той се е самовзривил с ръчна граната и полицаите не носят вина за смъртта му.

Заради безпрецедентното използване на сили на полицията и заради нарушаване на текста от Конвенцията за правата на човека, който касае нарушаването на правото на живот, България беше осъдена от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, за което вдовицата на Чакъра трябва да получи 50 хиляди евро обезщетение.

Европейският съд установява няколко безспорни факта по случая. Евросъдиите са категорични, че хвърлените срещу Чакъра сили са били прекомерни срещу един-единствен човек, използвани са гранотомети срещу къщата, в която се барикадирал бандитът, разследването е било непълно.

Бойко Борисов вече заяви, че не се чувства виновен за смъртта на Тодоров. “Това, което си спомням е, че той стреля по полицаи… Първо, той се самоуби, много добре знаете! А второ, цял ден държа полицаи за заложници и стреля с калашник срещу тях. Като полицейски шеф никога не съм допускал да стрелят по полицаи”, коментира Борисов пред журналисти миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови