ВКС рестартира делото за смъртта на Чакъра

Юлиан Христов 13 юни 2013 в 16:46 2401 3

Съдебната палата в София. Снимка: Сергей Антонов
Съдебната палата в София. Снимка: Сергей Антонов

Върховният касационен съд (ВКС) възобнови делото за смъртта на Тодор Тодоров-Чакъра.

Решението е по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, който настоя за отмяна на определението на Пловдивския военен съд от 2005 година с искане за ново разглеждане на делото.

До това искане се стигна след решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), който осъди държавата за смъртта на Тодоров

Чакъра загина след двудневна акция през декември 2003 г., ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Тогава, по негова заповед, къщата на Тодоров беше обстрелвана с гранатомет, а в акцията бяха включени безпрецедентен брой полицаи и части на специализирания отряд за борба с тероризма. Официално разпространената версия за смъртта на Чакъра тогава беше, че той се е взривил сам с ръчна граната, докато е бил под обсада. 

Европейският съд установи, че в случая е имало драстични нарушения на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. За това правителството ще трябва да заплати 50 хил. евро на близките на Тодоров, тъй като властите са допуснали смъртта му при операция с прекомерно превишаване на силите. Съдът прие, че компетентните органи при разследването са приложили стандарт, който не отговаря на изискванията на Конвенцията за това „лишаването от живот да не е резултат от употреба на сила, призната за абсолютно необходима”. 

Делото за смъртта на Чакъра е прекратено през 2005 г., след като прокурор от Пловдивската окръжна военна прокуратура е приел, че в случая не е налице извършено престъпление от служители на МВР. Той е постановил и всички веществени доказателства по делото да бъдат унищожени. Постановлението е потвърдено окончателно от Пловдивския военен съд.

В решението, с което ВКС възобновява делото, е отбелязано, че то е водено неефективно, като е допуснат и друг съществен порок - за да не бъде установена самоличността им, членовете на отряда за борба с тероризма, участвали в акцията, не са разследвани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!