Държавата плаща 50 хил. евро за смъртта на Чакъра

Юлиан Христов 24 април 2013 в 16:04 2262 1

Министерският съвет. Снимка: Сергей Антонов
Министерският съвет. Снимка: Сергей Антонов

Правителството прие решение в сряда да изплати 50 000 евро неимуществени вреди и 4684 евро за разходи и разноски по делото за смъртта на.

По казуса Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди държавата за нарушено правото на живот.  Тодор Тодоров-Чакъра загина след двудневна акция през декември 2003 г. Тогава, по заповед на главния секретар на МВР - Бойко Борисов, къщата му беше обстрелвана с гранатомет. Официално разпространената версия от разследващите беше, че той се е взривил сам с ръчна граната. 

В обезвреждането на Чакъра, който трябвало да бъде арестуван за излежаването на 2-годишна присъда за сводничество и кражба на добитък, бяха използвани безпрецедентни по обем сили – няколко полицейски групи, екип на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), снайперисти и гранични полицаи. По показанията на очевидци около къщата в един момент е имало близо 200 души. По къщата е стреляно няколко пъти с гранатомет, като са използвани и ръчни и димни гранати, автомати “Калашников” и по-леки оръжия, за да се пробие крепостта на Чакъра.

Вече като премиер Бойко Борисов заяви, че не се чувства виновен за смъртта на Чакъра. “Това, което си спомням е, че той стреля по полицаи… Първо, той се самоуби, много добре знаете! А второ, цял ден държа полицаи за заложници и стреля с калашник срещу тях. Като полицейски шеф никога не съм допускал да стрелят по полицаи”, отговори премиерът на въпрос на журналисти в Министерски съвет.

От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане до Върховния касационен съд (ВКС) за възобновяване на разследването за смъртта на Чакъра. В мотивите, с които главният прокурор иска връщане на разследването, се казва, че в решението на Европейския съд е установено нарушение, “което има съществено значение за делото”. Съдът тогава постанови, че е нарушен чл. 2 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (ЕКЗПЧОС), а именно – правото на живот. Този текст от конвенцията гласи, че “никой не може да бъде умишлено лишен от живот освен в изпълнение на съдебна присъда за извършено престъпление, за което такова наказание е предвидено в закона“.

Обезщетението трябва да бъде изплатено на синовете Добромир и Данаил Димови и майка им Вера Тодорова. Те подадоха жалба, в която се оплакват от прекомерна употреба на сила от страна на полицията при задържането на Чакъра. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови