Цацаров иска разследване на смъртта на Чакъра

Юлиан Христов 25 март 2013 в 12:30 2257 2

Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС
Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров е отправил искане до Върховния касационен съд (ВКС) за възобновяване на разследването за смъртта на Тодор Димов-Чакъра.

При двудневната акция през декември 2003 г., по заповед на тогавашния главния секретар на МВР Бойко Борисов, с гранатомет е обстрелвана къщата на Чакъра в Харманли. Тогава разследващите приеха версията, че издирваният за сводничество и кражба на добитък Димов не е бил убит, а се е взривил сам с ръчна граната. Заради безпрецедентното използване на сили на полицията в този случай, България беше осъдена от Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, за което вдовицата на Чакъра трябва да получи 50 хиляди евро обезщетение. 

В мотивите, с които главният прокурор иска връщане на разследването, се казва, че в решението на Европейския съд е установено нарушение, "което има съществено значение за делото". Съдът тогава постанови, че е нарушен чл. 2 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (ЕКЗПЧОС), а именно - правото на живот. Този текст от конвенцията гласи, че "никой не може да бъде умишлено лишен от живот освен в изпълнение на съдебна присъда за извършено престъпление, за което такова наказание е предвидено в закона". 

Решението на главния прокурор идва само няколко дни след като адвокат Михаил Екимджиев, представител на "Асоциация за европейска интеграция и права на човека", поиска възобновяване на разследването. Адвокатът, който представлява близките на Чакъра, изпрати писмо до Цацаров, в което припомня в подробности решението на Европейския съд.

До момента причините за смъртта на Димов не са съвсем ясни. При безпрецедентната операция на МВР по показанията на очевидци около къщата в един момент е имало близо 200 души. Тогава на мястото са извикани няколко полицейски групи, екип на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), снайперисти и гранични полицаи. По къщата е стреляно няколко пъти с гранатомет, като са използвани и ръчни и димни гранати, автомати “Калашников” и по-леки оръжия, за да се пробие крепостта на Чакъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови