БАН към медии: Стига сте лъгали! Няма нови правила за правопис

Александра Маркарян 03 септември 2013 в 10:39 20332 1

Официалният правописен речник на Института за български език към БАН, издаден през 2012 г. Снимка: OFFNews
Официалният правописен речник на Института за български език към БАН, издаден през 2012 г. Снимка: OFFNews

Обидени от публикации за въвеждане на нови правила в правописа от 1 септември 2013 г., от БАН призоваха медиите, разпространили информацията, да се извинят за лъжливите си публикации и провидяха в тях желание за сензация и тенденциозност, целящи създаването на напрежение в обществото в навечерието на новата учебна година.

Всъщност появата на тези дописки в повече от 15 сайта вчера се появиха по-скоро благодарение на куриоз, а не на злонамерено търсене на сензация. Просто в първия сайт, където информацията на в. "Труд" - съвсем вярна, но от 2011 г., не ставаше ясно, че всъщност "новите" правила са въведени отдавна. Това предизвика и лавинообразното ù препечатване най-вече в сайтове за регионални новини.

"Институтът по български език към БАН информира, че информацията е с давност 2 години и е компилирана от различни източници, което я прави невярна", се казва в опровержението от БАН до медиите.

"Изнесените данни имат подвеждащ читателите характер и целят създаване на сензация, която напълно не отговаря на истината. Некомпетентността и тенденциозността на публикацията цели създаване на изкуствено напрежение в обществото в навечерието на новата учебна година, дискредитира кодифицираната норма на българския книжовен език и създава невярна и грешна представа за събития и ситуации, което представлява грубо нарушение на журналистическата етика", продължават гневно от Института за български език към БАН и настояват за "извинение и опровержение от страна на сайтовете и медиите, разпространили невярната информация".

Справочникът “Правопис и пунктуация на българския език. Основни правила” излезе през 2011 г., а последният Официален правописен речник на българския език (в който са включени въпросните нови правила) - през 2012 г. Преди пускането за продажба на двете издания от БАН направиха пресконференции в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови