БАН пусна обратен речник

Александра Маркарян 18 януари 2012 в 13:21 5289 0

Проф. Владко Мурдаров   Снимка: БГНЕС
Проф. Владко Мурдаров Снимка: БГНЕС

Институтът за български език на БАН пусна нов обратен речник.

В изданието думите са подредени въз основа на последната, а не на първата буква. Първото и единствено за България такова издание е от 1975 година. Предназначено е главно за специалисти, които се занимават със словообразуване.

В обратния речник са подредени всички думи с един и същ край. Например всички съществителни, които завършват на "-тел", "-ар", "-ац", "-ист". Новото е съществителните, завършващи на "-инг", като паркинг например. В него могат да се видят и всички прилагателни, завършващи например на "-ичен" и "-ически" - много хора се колебаят кое е правилното и тук могат да проверят. Същото проследяване може да се направи и при глаголите, разказа проф. Владко Мурдаров от Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" на БАН за OFFNews.bg.

Материалът за речника, издаден през 1975 година, е събиран от речници и справочници от 40-те до 60-те години на XX век. Сега са събрани думи, употребявани през XX век и първото десетилетие на XXI век. Думите в новия речник са приблизително 65 000. Речниковият състав в двата периода е много различен - има думи, които вече не се употребяват, както и много нови думи, разказа проф. Мурдаров. Сред новите думи проф. Мурдаров обърна внимание на клубинг и балконинг, навлезли съвсем скоро в речта. Думите в речника са отбелязани с ударение, както и в останалите видове речници, но в случая това би било полезно при търсене на рима, каза проф. Мурдаров. Изданието вече е на пазара. Цената му е 30 лева. В началото на март ще излезе и новият правописен речник на БАН. Той ще обхваща приблизително 90 000 думи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews