Александър Андреев: Имиджът на Дойче веле е увреден

Последна промяна на 23 септември 2013 в 14:59 14091 28

Александър Андреев. Снимка: DW
Александър Андреев. Снимка: DW

Когато е взето това решение, аз бях в отпуска. Мисля, че то е било малко прибързано, заяви пред БНР Александър Андреев – главен редактор на българската секция на Дойче веле, относно освобождаването на журналистите Иван Бедров и Еми Барух.

Това много уврежда имиджа на редакцията, смятам, че ще успеем да се справим в рамките на една открита и спокойна дискусия, когато на масата се сложат евентуалните допуснати грешки и решенията за бъдещето. Мисля, че ще натежи повече 50-годишната история на Дойче веле като медия, на която много хора са вярвали, срещу едно решение, засягащо талантливи и много способни колеги, които са допуснали някакви грешки. Надявам се онова, което излезе като резултат, да бъде удовлетворително както за колегите, така и за публиката, каза Андреев.

Трябваше да се изчака да приключи проверката за грешки, които сме допуснали всички, и аз включително, както и колегите, грешки, които според мен са незначителни, дребни. Това беше прибързано и малко преувеличена реакция. Трябва да приключи анализът на грешките, допуснати в редакцията, за да мога да кажа нещо повече, уточни главният редактор на Българската секция.

От онова, което мога да видя и анализирам, виждам действително, че не са спазени някои изисквания, например винаги да се търси мнението на другата страна, ясно да се разграничават фактите от коментарите и твърденията, особено в коментарни материали, винаги да могат да се докажат с фактически материал, каза още Александър Андреев.

Запитан дали е практика да се получават писма от бизнесмени до редакцията, които да поставят под въпрос съобщените факти, Андреев отговори: Това е световна практика. Особено в международна медия, каквато е "Дойче веле", оплаквания, протести пристигат непрекъснато. Аз не ги виждам всичките. Една такава медия, която има стотици милиони потребители по цял свят, естествено, че си навлича и недоброжелатели, особено в страни, региони с неособено демократично устройство, там, където на власт са режими, които не обичат да бъдат критикувани и изваждани на бял свят кирливите им ризи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.09 2013 в 14:39

Така е. Сега става още по интересно. Да речем, че АА не е знаел, не е следил кво става, нямал е телефон да реагира през отпуската и т.н. Два извода следват. Първо, някой е бързал, докато го няма да стори съсипването на имиджа на медишта.Второ-никй не бръсне АА. Следва, да си подаде оставката немедлено, в знак на протест с явното му незачитане. Ако имаха достойнство и останалите българи, пишешщи за медията тршбва да подадат оставки. Следва, че е налице сериозен пробив в имиджа ма медията, в резултат на заговор или действята на овластено лице. Някой е получил предложение, "на което не може да с е устои". А това е вече грозна история.
И накрая, като резултат, няма да има ДВ на български...
Искаме да видим именно кой съсипа последната свободна медия на български.
Кой взе парите?

24.09 2013 в 21:42

Защо ли не вярвам на този човек???Това "бях в отпуска и не разбрах" звучи примитивно. Значи и толкова го уважават, след като не са го уведомили. Голям резил за Дойче Веле!!!

24.09 2013 в 15:46

Не знам дали е точно "увреден", но съм сигурен , че в българската редакция бушува някакво тотално "разстройство"

24.09 2013 в 12:14

Наистина е много увреден! Радвам се, че поне някой го осъзнава! Аз спрях да ги чета!

24.09 2013 в 11:58

Че на DW е въздействано - повече от ясно! Въпросът е дали са получили заповед или финикийски знаци? Мустакатия " банкер" с вид на цигане от битпазара, по точно неговите руски повелители (инвеститори) имат възможности и в двете посоки.

24.09 2013 в 08:59

Махнаха БИБИСИ-то,
махнаха Дойче Веле...
Бай Тошовото сито
не беше толкоз дребно.... ЛЕЛЕ!

23.09 2013 в 23:06

Г-н Андреев, отстраняването на Иван Бедров и Еми Барух е позорно, а увъртанията Ви са смехотворни.
DW загуби стотици хиляди читатели в България. Само оставката на ръководството на българската секция и отстраняване на лицата отговорни за тази "грешка" могат малко да възвърнат от авторитета на DW.

23.09 2013 в 21:39

абе нищо лошо че тая била еврейка и те са хора все пак обаче пише много злобно и антибългарски та дразни много хора и затова хубаво че са я махнали а онзи другия там е доста бездарен и изобщо грешката е че са ги назначили тия двамата явно принизени критерии а че оня банкстер си е гад е това го знаят сички