Сътресения в „Дойче веле“ заради писмо от КТБ

Последна промяна на 13 септември 2013 в 21:23 18610 32

Detusche Welle
Detusche Welle

Иван Бедров вече няма да е коментатор на Българската редакция на Дойче веле, потвърди журналистът пред OFFNews.bg.

По неофициална информация на вестник „Капитал“ сътресенията в "Дойче веле" са възникнали заради изпратено в медията писмо от Корпоративна търговска банка (КТБ) с мажоритарен собственик Цветан Василев, в което се твърди, че определени текстове, публикувани в сайта на българската секция, са в нарушение на професионалните стандарти на медиата и в тях има неверни твърдения и тенденциозни коментари, уронващи доброто име на КТБ.

Само мога да ви потвърдя, че вече не съм коментатор на Дойче веле. Нека да се чуем другата седмица, каза пред OFFNews.bg Бедров.

По неофициална информация и Еми Барух също ще прекрати сътрудничеството си с „Дойче веле“.

Пред "Капитал" говорителят на медиата Йоханес Хофман каза: "Дойче веле получи от България подробно писмо по повод отразяването на новините на български език. В момента проверяваме повдигнатите в писмото въпроси. По този повод ще бъде изслушан и отговорният ръководител на редакцията Александър Андреев".

Силни думи

Ето фрагменти от авторските материали на Иван Бедров и Еми Барух, публикувани в сайта на Българската редакция на Дойче веле:

Иван Бедров, 27 май 2013 г. : И така: енергетиката е за Корпоративна търговска банка (КТБ), транспортната инфраструктура е за ТИМ, дърводобивът е за хората на Доган, малко има и за Цеко Минев, а парите на АЕЦ „Козлодуй“ съжителстват с пари, които участват в изненадващи медийни сделки.

КТБ държи почти всички пари на държавните енергийни дружества: 96% от средствата на „Булгартрансгаз“, 90,85% от парите на „Булгаргаз“, 94,76% от сумите на Електроенергийния системен оператор и 88,20% от наличното в сметките на Българския енергиен холдинг. Това е кръвоносната система на България - инфраструктурата за пренос на електроенергия и газ, както и фирмите, които осъществяват производството и доставката на тези ресурси.

Проблемите, произтичащи от подобна концентрация, са най-малко два:

- Проблем номер 1: Огромен финансов ресурс е в ръцете на един икономически играч, който става несъразмерно по-голям от останалите, навлиза мощно в други сектори, изкривява средата и става изключително агресивен, когато някой посегне към властта му. Да си припомним как Цветан Василев атакува президента Плевнелиев в интервю за австрийския вестник „Дер Щандарт” точно в момента, когато служебното правителство обяви плановете си за нови правила за държавните пари. Атаката на Василев си имаше и продължение - тя бе подхваната и от медийната империя около КТБ.

- Проблем номер 2: Държавата е тотално зависима от един човек. Случайно забяване на няколко превода може да застраши цялата българска икономика и да остави без ток или газ хиляди потребители. И цялата тази власт е на едно място. Лицемерно е политиците да говорят за диверсификация на енергийните доставки, а да не говорят за диверсификация на риска от управлението на парите на държавните фирми.

Еми Барух, 31 май 2013 г.: Еднакво отдалечени от представата ни за приличие, Цветан Цветанов и Делян Пеевски ни направиха свидетели на долнопробна размяна на заплахи от трибуната на 42-то Народно събрание. Техният етюд, подходящ по-скоро за нискобюджетен сериал, посветен на мафията, илюстрира по колоритен начин логичния разпад в един брак по сметка, при който единственият “регулатор на отношенията” очевидно е бил “келепирът”. (Да не забравяме впрочем, че “келепирът” в случая е функция на неясни уравнения, написани в кабинета на банкера Цветан Василев, чиято банка от тук нататък ще търси ново позициониране в променената обстановка.)

Еми Барух, 15 март 2013 г. : Що се отнася до утре, бихме могли да помечтаем: че екипът на Марин Райков ще се осмели да направи инвентаризация на държавата и ще съобщи състоянието на фискалния резерв на страната; че ще извади парите на държавата от банката на Цветан Василев; че ще смени членовете на политическите кабинети в министерствата; че ще извади парите на държавата от банката на Цветан Василев; че ще замрази сключените “вчера” концесионни договори и приватизационни процедури; че ще извади парите на държавата от банката на Цветан Василев; че ще намери сили да поддържа дистанция от групировката ТИМ, която се превърна в стигма, в клеймо, в перла върху короната на организираната престъпност в България; че ще спаси следващия кабинет от мъртвата хватка на Цветан Василев; че ще се отдалечи на безпристрастно разстояние от центрофугата на плутокрацията, както се полага след неговата заявка за експертност и професионализъм. Май се размечтах...

Улицата обещала на президента една седмица спокойствие. Днес е 15 март. Следващите протести са насрочени за 20-ти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.09 2013 в 14:51

Ти сега ли разбра, че DW защитава интереси, защото си го пиша в описанието им - поддържа и защитава германските интереси и култура отвъд граница - които в момента малко парадоксално съвпадат с Руските в България. Спомни си как свършиха опитите да се разследват сделките на Сименс или "консултациите" по Белене, които можеха да продължат и вечно.

Не знам само Еми-то защо я махат, тя страстно и с вяра изпълняваше заданията. За Бедров ясно - голяма му е устата и сериозна са източниците му, пък и така и не успя да вкара тънката червена нишка.

19.09 2013 в 22:54

Иначе жената на Иван Бедров работи в телевизията на ТИМ!!! Това за галфоните, които адвокатстват на пловдивския мънилавър.

19.09 2013 в 19:26

Колко много прости хора в тая България...мале, мале. Ти им казваш истината, защитаваш ги от робовладелците.., те те плюят. Робията и два от Русията, а КТБ е руската банка на новия колониализъм. Ей, негри слезте от дърветата бре! Още ли не сте вдянали, че КТБ и Тим са руски смукатели. Ще ни измучат до сухо докато вденете...прости тикви.

17.09 2013 в 22:07

Живко, Бедров не плюе. Грешката му е, че казва само половината истина а другата половина я забравя или пропуска поради някакви причини. Не ми се иска да гадая какви са в момента, може би той сам ще сподели. Без да ми е братовчед или мъж на сестра ми го поздравявам за упоритостта му да бъде обективен. Може би с времето и това ще постигне. Засега поне е доказал че не плюе и не клевети.

14.09 2013 в 21:22

Сътресенията не са в DW! ООФ-ето пак не са разбрали за какво става дума! Хората директно посочват, че техните български автори Бедров и Барух ги подвеждат с необективни информации, те имат кой да коментира фактите! Бедров си бе въобразил, че е "кантарът на съвестта и справедливостта" и по много актуални теми от обществения ни живот се изявяваше като последна инстанция, което и Господ не си позволява. Навременен и поучителен удар по избуялата простащина и очебийна преднамереност по българските медии. Дано подейства, но както казва циганката, надали!

14.09 2013 в 14:45

бахти просташкия тон бе що така аха да ти си бил селянин ама аз съм писал я чети че поне половината от тия двамата са евреи значи остава само барух та нещо бързаш да пишеш преди да четеш и аз също имам към теб подобни най добри чувства айде чао един по здрав балкански хахаха

14.09 2013 в 14:06

Тези двамата сами са си виновни. DW е независима медия. Не би си позволила да взема страна във войната между двамата олигарси в БГ (Ктитора и Капитала, ако не се сещате). Това е недопустимо за една съвременна европейска медия. Та напълно резонно е това отсяване на подобни "кадри", които по текста личи че плюят поръчково.

14.09 2013 в 11:38

Къде може да се види в Интернет какъв е рейтинга на депозитите в местна и чуждестранна валута за всички български банки?!

14.09 2013 в 09:57

Някой по-горе каза "DW си е DW" и това, което са направили значи нещо.
Лично за мен и двамата коментатори защитаваха единия от двата мафиотски кръга, т.е. коментарите им, макар и базирани на верни твърдения се оказват наполовина верни и необективни.
Не ми звучи вероятно DW да си позволи да взема страна в порочния спор КТБ vs Капитал.

14.09 2013 в 09:37

Дойче Веле изглежда иска да загуби читателите си. Ами добре - ще ги загуби.
 
X