Орешарски: Не променяме Бюджет 2013 г. - не плащаме на бизнеса

Последна промяна на 05 юли 2013 в 11:30 2970 23

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Бюджетът може да не се актуализира, само ако не се разплащаме с бизнеса и не възстановяваме регулярно ДДС, обяви пред депутатите премиерът Пламен Орешарски.

Той дойде изненадващо в началото на парламентарния контрол, за да обясни защо е нужна актуализация на Бюджет 2013 г.

Кабинетът ще предложи актуализация на бюджета, защото дупката в хазната е между 1 и 2 млрд. лв., обяви преди дни финансовия министър Петър Чобанов.

Орешарски обяви, че пакетът от социални мерки няма никакво отношение към плановете за актуализация. Тези пари ще бъдат обезпечени чрез вътрешни размествания, повтори той.

Причината за промени са зле планирани приходи и разходи в Бюджет 2013 г. "Бюджетът беше планиран оптимистично  при нереалистични очаквания за подобрения във външната рамка", обясни премиерът.

"Авотрите на критиките към актуализацията на бюджета преди 7-8 месеца говореха друго, когато се подготвяше бюджета, че се предлага бюджет само за 6 месеца", коментира още Пламен Орешарски.

Аргументите на Пламен Орешарски защо се налага актуализация на бюджета:

-          Правителството е поело ангажименти съгласно сключени договори за финансиране за над  1 млрд. лв. със срок до края на тази година, а половината от тях не са планирани в  бюджета. Поетите финансови ангажименти за следващите няколко години са 1.6 млрд. лв. В тази сума не са включени дълговете на болниците – около 350 млн. лв.

-          Февруари тази година правителството на ГЕРБ емитира вътрешен облигационен заем от 850 млн. лв. с 6-месечен срок на изплащане. Падежът на тези облигации е следващия месец  - август, което означава, че ще трябва да бъдат изплатени нови 8 млн. лв. за сметка на фискалните резерви  или на при операции по емитиране на нов дълг.

-          За последните 4 години се наблюдава рязко увеличаване на задлъжнялостта на по-голяма част от тези фирми. Извадка от 12 големи фирми формира задлъжнялост в размер на 5.4 млрд. лв. Сред тях преобладават фирми от енергетиката.

-          Нормативно бяха сменени сроковете за деклариране и плащане на някои данъци, което води до изместване на постъпленията в следващите периоди и съответно – по-ниски бюджетни приходи за настоящата година.

-          Събираемостта на приходите за първите 5 месеца на годината от ДДС са само 38.7% от планираните, а приходите от акцизи – едва 33.8%.

-          Ускоряването на връщането на ДДС ще намали нетните приходи от ДДС.

-          Разходите от началото на годината до края на май с постановление на Министерския съвет са одобрени разходи за 357 млн. лв., от които 209 млн. лв. са извънредни и непредвидени. Така още в първите 5 месеца са изчерпани възможностите за гъвкавост при появила се потребност от допълнително финансиране. В тази връзка вече е предприето 5% съкращение на разходите на министерствата и ведомствата. То щяло да компенсира само частично натиска върху разходите.

-         До края на месеца предстоят месеци със силно превишение на разходите над приходите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.07 2013 в 10:12

По времето на т.н. социализъм ни грабеха централно, а сега локално - сиреч всеки по - отделно. Каква е разликата? Финансовата - лихварска система е сбъркана и абсолютно ненужна.

06.07 2013 в 09:20

Защо трябва да бягаме -- по-добре е да им свием сърмите.

06.07 2013 в 09:10

Олигархо-градинарски окопава и тори градинката на банкстерите - лихвари, а реалния бизнес да го духа. Дянкофф е за затвора, а тоя продължава с неговите методи.

05.07 2013 в 22:49

Да обясня : така правителството замазва очите на глупаците, създава пропаст под крката на следващото правителство и част от парите като комисионна за добре свършена работа !!!
С един изтрел три заека.

05.07 2013 в 20:15

Гробокопачи на България, на които им пука само и единствено личния интерес...

Май е време да си събираме куфарите и да им хвърляме личните карти. :( :( :(

05.07 2013 в 17:35

Мамка им на правителството !!! Искат да глътнат още пари и пак ние да ги плащаме !!!

05.07 2013 в 15:58

Абсолютни мръсници ! Сега опитват да противопоставят протестиращите на бизнеса. Как така преди седмица две бюджетът беше ОК, а сега има такива големи дупки ? Очевидно популистки харчения и крадене са в обзора им.

05.07 2013 в 15:24

Така е свикнал Орешарски да му е широко около врата - правеше навремето нереалистични бюджети с големи излишъци, които в края на годината се разходваха набързо и под масата. Сега от десет кладенеца вода ще извади за да доказва че трябва да вземе голям кредит, за да може да налива в губещи сфери, като енергетиката например. Нека каже някой има ли забавяне във възстановяването на ДДС в момента. Или се кани да го въведе като практика отново Орешарски. Да каже колко пари му трябват в момента за да се разплати с бизнеса - някъде прочетох около 150 млн. А и какви са тези 1-2 милиарда. 1 или 2. Разликата е огромна. 60 милиона му струва повишаване на майчинските до края на годината. Не ми се смята колко са за децата в първи клас - но и те са някъде там. Загуби цял мсеца в туткане и съставяне на кабинет. Дупката в бюджета ще продължава да расте ако не започне да работи държавната машина - вместо да политиканстват министри и премиер.

05.07 2013 в 14:51

Казваха също, че няма да има правителство без Пеевски...

05.07 2013 в 14:47

- За последните 4 години се наблюдава рязко увеличаване на задлъжнялостта на по-голяма част от тези фирми. Извадка от 12 големи фирми формира задлъжнялост в размер на 5.4 млрд. лв. Сред тях преобладават фирми от енергетиката

Едно от малкото читави неща на Боко е че им спря част от плащанията на червените нергетици... затова сме докарани до тука - отмащението на олигархията. А тия понеже не са сигурни в кой момент Болен ще се избуши и ще паднат от власт, бързат със "спещшни" плащания към собствените си енергийни фирми, преди лятната ваканция.