Орешарски: Не променяме Бюджет 2013 г. - не плащаме на бизнеса

Нели Чолашка 05 юли 2013 в 11:30 3880 23

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Бюджетът може да не се актуализира, само ако не се разплащаме с бизнеса и не възстановяваме регулярно ДДС, обяви пред депутатите премиерът Пламен Орешарски.

Той дойде изненадващо в началото на парламентарния контрол, за да обясни защо е нужна актуализация на Бюджет 2013 г.

Кабинетът ще предложи актуализация на бюджета, защото дупката в хазната е между 1 и 2 млрд. лв., обяви преди дни финансовия министър Петър Чобанов.

Орешарски обяви, че пакетът от социални мерки няма никакво отношение към плановете за актуализация. Тези пари ще бъдат обезпечени чрез вътрешни размествания, повтори той.

Причината за промени са зле планирани приходи и разходи в Бюджет 2013 г. "Бюджетът беше планиран оптимистично  при нереалистични очаквания за подобрения във външната рамка", обясни премиерът.

"Авотрите на критиките към актуализацията на бюджета преди 7-8 месеца говореха друго, когато се подготвяше бюджета, че се предлага бюджет само за 6 месеца", коментира още Пламен Орешарски.

Аргументите на Пламен Орешарски защо се налага актуализация на бюджета:

-          Правителството е поело ангажименти съгласно сключени договори за финансиране за над  1 млрд. лв. със срок до края на тази година, а половината от тях не са планирани в  бюджета. Поетите финансови ангажименти за следващите няколко години са 1.6 млрд. лв. В тази сума не са включени дълговете на болниците – около 350 млн. лв.

-          Февруари тази година правителството на ГЕРБ емитира вътрешен облигационен заем от 850 млн. лв. с 6-месечен срок на изплащане. Падежът на тези облигации е следващия месец  - август, което означава, че ще трябва да бъдат изплатени нови 8 млн. лв. за сметка на фискалните резерви  или на при операции по емитиране на нов дълг.

-          За последните 4 години се наблюдава рязко увеличаване на задлъжнялостта на по-голяма част от тези фирми. Извадка от 12 големи фирми формира задлъжнялост в размер на 5.4 млрд. лв. Сред тях преобладават фирми от енергетиката.

-          Нормативно бяха сменени сроковете за деклариране и плащане на някои данъци, което води до изместване на постъпленията в следващите периоди и съответно – по-ниски бюджетни приходи за настоящата година.

-          Събираемостта на приходите за първите 5 месеца на годината от ДДС са само 38.7% от планираните, а приходите от акцизи – едва 33.8%.

-          Ускоряването на връщането на ДДС ще намали нетните приходи от ДДС.

-          Разходите от началото на годината до края на май с постановление на Министерския съвет са одобрени разходи за 357 млн. лв., от които 209 млн. лв. са извънредни и непредвидени. Така още в първите 5 месеца са изчерпани възможностите за гъвкавост при появила се потребност от допълнително финансиране. В тази връзка вече е предприето 5% съкращение на разходите на министерствата и ведомствата. То щяло да компенсира само частично натиска върху разходите.

-         До края на месеца предстоят месеци със силно превишение на разходите над приходите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!